Бившият треньор на националния отбор на България, „Берое“ и „Левски“ Петър Хубчев гасне от рак в Германия. 59-годишният герой от САЩ94 се лекува тайно там почти от година насам. Самият Хубчев е казал пред близките си, че ще се бори до последно, макар и лечението да е много тежко. Снажният навремето защитник днес изглеждал неузнаваем, много отслабнал и трудно подвижен.

 

Страшната диагноза „тумор в мозъка“ била поставена миналата година по това време, когато Петър Хубчев водеше „Берое“. Открили заболяването в Стара Загора след преглед, на който футболният специалист отишъл заради зачестило главоболие.

 

На 12 септември миналата година Хубчев изненадващо обяви, че си тръгва от „Берое“, без да спомене причината. Мнозина решиха, че го прави заради финансовата криза в клуба. Само най-близките му били наясно със зловещата истина. Официално но вината за заболяването му беше съобщена сега от бившия национал Стилиян Петров, който на 6 септември организира в София голям благотворителен международен мач за борба с рака. След като си тръгна от „Берое“, Петър Хубчев веднага е заминал на лечение в Германия. По паспорт той е немски гражданин, социалните и медицинските му осигуровки са там. Оттогава героят от САЩ94 живее в апартамента си във Франкфурт заедно със съпругата си Поля.

 

Приемал при себе си само децата им Кристина и Валери и неколцина приятели. Лечението му се провеждало в онкологичния център в града, където треньорът е на химиотерапия. Разтревожените близки споделят помежду си, че Хубчев е отслабнал с близо 30 кг. Трудно се движел, говорел бавно. Но казвал, че няма да се предаде и ще се бори с рака.

 

Медиците от онкологичния център във Франкфурт, които са едни от най-добрите в Европа, също са гарантирали, че ще направят всичко по силите им. В града българинът е много популярен, тъй като навремето игра цели пет сезона с екипа на местния „Айнтрахт“.

 

Петър Хубчев гасне от рак

Негови близки споделят, че в последните години Петър Хубчев се разсипал от ядове покрай националния отбор и „Левски“. Начело на България той постигна две отлични победи над Холандия (2:0) и Швеция (3:2) и класира нашите в плейофите за Евро 2020. Но не успя да ги изиграе, тъй като междувременно напусна след разправии с шефовете на БФС, сред които и бившият му съотборник от „Хамбургер“ Йордан Лечков. След това отиде в „Левски“, откъдето Наско Сираков го изпъди най-безцеремонно малко след идването си през лятото на 2020 г.

 

Хубчев и останалите треньори в екипа му водеха тежки дела срещу клуба, за да си получат неустойките. През това време бяха заплашвани, шантажирани и проклинани да се откажат от претенциите си, които бяха на обща стойност от близо един милион лева.

 

Хубчев неведнъж е споделял в тесен кръг, че най-добре му е било в „Берое“. Там никой не се е бъркал в работата му, а треньорът спечели Купата на България, Суперкупата и сребърните медали, което са и едни от най-големите успехи на отбора от Стара Загора за всички времена. У нас беше треньор още в „Славия“, „Ботев“ (Пд) и „Поморие“, който класира сензационно на финала за купата през 2010 г. В Германия също ценят високо треньорските му способности, там той водеше дублиращите състави на „Айнтрахт“ и „Волфсбург.

Източник: Уикенд