По всяка вероятност Боби Михайлов-Перуката, както и хората му, ще подкрепят кандидатурата на ексшефа на „Национална спортна база“ Пламен Манолов за нов президент на БФС.

Очаква се кандидатурата на 53-годишния Манолов да бъде издигната в най-скоро време и дори тихомълком да получи политическа подкрепа.

 

Макар и слабо известен сред запалянковците, Пламен Манолов е много добре позната фигура в средите на футболните хора. В миналото той е работил в банковия сектор като управител на голям столичен клон, отделно е бил и член на директорския борд на компания за електронни пари. „Шефът на БФС не е нужно да разбира кога има дузпа и засада, но трябва да е в час как да се финансира футболът и по какъв начин да се управляват паричните потоци“, коментира футболен началник от лобито на Перуката.

 

Пламен Манолов е кадър на ГЕРБ и като такъв се ползва с протекциите на ръководството на партията начело с Бойко Борисов. Именно в качеството си на премиер преди повече от четири години Борисов би шута на Боби след резилите около мача с Англия (0:6). Перуката се ската за известно време, но после издебна падането на правителството и се върна на бял кон да коли и беси във футбола ни.

 

Сега обаче е опрян до стената и най-вероятно ще се принуди да сдаде поста на следващите избори, независимо че опитва да ги отложи със съдебно-юридически номера. „Боби опитва да се договори, че ще се оттегли от БФС, но при условие че няма да му ровят във финансовите бакии на управлението. Иначе току-виж открили смущаващи харчове и липси“, коментират футболните хора.

 

Според тях Пламен Манолов отговарял на това условие, срещу което Боби ще му прехвърли всичките си гласове от верни делегати на конгреса. Това трябвало да му помогне да се пребори с кандидата на опозицията Димитър Бербатов, в чиято компетентност и управленски опит и без това има прекалено много съмнения.

 

Пламен Манолов се появи на ръководните позиции в спорта преди десет години, когато във времето на служебното правителство на Георги Близнашки беше назначен за изпълнителен директор на „Национална спортна база". Това е държавното дружество, под чиято шапка се намират най-важните спортни обекти в България начело с националния стадион „Васил Левски” и зала „Арена София.“

 

По-късно влезе в съвета на директорите на „Академика 2011" – друго дружество под шапката на спортното министерство. Впоследствие спортният министър Красен Кралев го върна в борда на „Национална спортна база". Там Манолов изкара до март 2022 г., когато следващият министър Радостин Василев го освободи. Бързо обаче попадна в ръководството на „Български ВиК холдинг”.

 

В последните години Пламен Манолов беше и в изпълкома на БФС, където се занимаваше с деликатната сфера на клубното лицензиране. Като такъв е наясно с цялата система и структура, по която функционира футболният съюз. Освен това се явява компромисна фигура – нито е от „Левски“, нито е от ЦСКА, нито е бил упрекван в слугинаж на „Лудогорец“.

Източник: Уикенд