Таня Богомилова е единствената олимпийска шампионка и най-голямата гордост на България в плуването. Според мнозина от спортните среди, триумфът й на игрите в Сеул`8В е може би.

най-голямата спортна дързост за онези времена. Да биеш американките в доказано техния спорт, заедно с мощните германки и британки, е невиждан героизъм.

Обратно на спортната злоба и амбицията за победа в басейна, извън него Таня Богомилова е далеч по-смирена и страни от обществения звезден блясък.

 

В следващите редове ще ви разкрием малко известни и дори позабравени факти от живота и славната й кариера на велика плувкиня.

 

Ето ги и тях:

Факт №1

Има алергия към водата

„Олимпийската ни шампионка прекарва по-голямата част от живота си във водата, отколкото на сухо. Ако съберем метрите и в басейна, ще излезе, че е преплувала няколко обиколки на планетата. От толкова много киснене, след години тялото й развива алергия. Дълго време след края на кариерата си славната плувкиня не влиза нито в басейна, нито в морето. В последните няколко години обаче се топва от време на време, най-вече заради децата, които обучава. Отдавна е забравила за глезотии като вана или джакузи.

 

Факт №2

Като дете свири на акордеон

Родената в София Таня е буйно дете, което никак не обича да стои вкъщи. Като малка любимата й игра е да рита топка с момчетата из махалата. Нейните родители обаче я бутат към различни по род занимания, само и само да не виси на улицата до късно без надзор. Едва на 6 г. я записват на два спорта – плуване и спортна гимнастика. Освен това я пращат на уроци по английски и свирене на акордеон. С времето остава само плуването, което я превръща в спортна звезда. По ирония на съдбата в началото Таня никак не харесва да плува, понеже редовно се оплаква от студената вода в басейна в „Красна поляна“.

 

Факт №3

Печели първата си титла под дъжда в София

Богомилова вече има два медала от европейски първенства, преди първия си голям успех. Той идва пак на европейското през 1985 г., пред наша публика в София на открития басейн „Червено знаме“. Макар и август месец, в деня на триумфа е голям студ, а за капак вали и проливен дъжд. Години наред никой не може да разбие хегемонията на ГДР в женското плуване, но Таня Богомилова успява и печели златния медал на 200 метра бруст.

 

Факт №4

Била е на 20 дни от смъртта

Предисторията на олимпийската титла е дълга и достойна за сценарий на филм. Две години преди Сеул`88, Богомилова печели два медала на световното в Мадрид. Тогава се чувства изтощена както физически, така и емоционално.

Затова решава да си вземе почивка, напук на всеобщото недоумение. С нейния съпруг Георги Дангалаков вече обмислят да стават родители. Никой от тях обаче не очаква, че работата ще стане от раз. Таня ражда първото си дете Ани през 1987 г. Мнозина вече я отписват за олимпиадата, но Богомилова така се настървява за златен медал в Сеул, че едва не си погубва живота си. Има-няма 20 дни след раждането, Богомипова се връща в басейна и започва да тренира - пълен абсурд от медицинска гледна точка. В стремежа си да прибере по-бързо корема си, Богомилова се скъсва от преси.

 

Това й докарва следродилна херния. Налага се спешна операция в Харков. Там лекарят Белов, най-добрият коремен хирург в Съветския съюз, казва на плувкинята, че само двайсетина дни забавяне на интервенцията и с тези тежки тренировки са щели да я върнат в България в ковчег. Операцията минава по план и още на болничното легло Богомилова се заканва как ще победи германките и рускините в Сеул.

 

Докторът се съмнява, че Таня въобще ще има възможност да участва на игрите, камо ли да печели медали. „Ако ги победиш, тук ще сложа плоча с твоето име“, казва професорът. Днес в Харков, където всеки ден летят руски бомби, на входа на болницата има надпис: Тук е оперирана олимпийската шампионка Таня Богомилова".

 

Факт №5

Никой не вярва, че ще спечели златото в Сеул`88

След мъчното възстановяване от операцията на херния бедите за нашенката не спират – следват болки в коленете и раменете. За капак получава херпес зостер в сърдечната област, заради който я надупчват с инжекции.

 

„Танче, някой май те е проклел”, казва й лекуващият доктор. Богомилова си мисли, че наистина злонамерени ръководители й мислят лошото, понеже за известно време е спряла с плуването. "Вече никой не вярва, че може да стъпи на върха. Във финала на 200 м. коронната й дисциплина, Богомилова тръгва ударно, но до края налива гипса и остава извън челната тройка.

 

Реално четвъртото място на олимпиада е голям успех за България, но самата Таня го приема като свой личен провал, защото единствената й цел е била златният медал. Има два дни до другия финал, за който Богомилова казва на щаба си: "Оставете ме на мира, обещавам, че златото е наше". Във въпросния финал на 100 м Богомилова сменя досегашната стратегия – в първите метри дава фъндък на конкуренцията, но накрая я изяжда с парцалите. И така печели златото. След всичко преживяно досега, при излизането от басейна на Таня не й остава нищо друго, освен да се разреве.

 

Факт №6

Олимпийската й премия – $2000 и „Волга“

Забременяването с Ани докарва големи ядове на Таня Богомилова. Председателят на Федерацията по плувни спортове е бесен, че плувкинята с мераци за олимпийска титла излиза в майчинство. За назидание й спира не само премиите, но и заплатата.

При спечелването на олимпийската титла в Сеул`88, Таня Богомилова остава само на 4 стотни от световния рекорд. За сметка на това обаче поставя олимпийски, който остава непобеден в следващите 12 години. Въпреки разправиите преди олимпиадата, за успеха си плувкинята получава премия от 2000 долара и руски автомобил „Волга”.

Всички пари похарчила за дрешки и играчки за бебето си. А семейната Волга я продават след време, тъй като била огромна като танк и на Таня й било трудно да я кара.

 

Факт №7

Получава армейски чин, дава отчети на Добри Джуров

На клубно ниво в славната си кариера Таня Богомилова се състезава за ЦСКА. С големите постижения идва и голямата отговорност пред военните. По тази причина Таня и нейни съотборници често отиват на крака при генерал Добри Джуров, за да му дават лично отчет за постигнатите цели в плуването. Заради постиженията си Богомилова, дори получава армейски чин. В края на кариерата си обаче едно нейно своеволие вбесява ръководителите на военния отбор. Оказва се, че плувкинята се е състезавала паралелно и за ЦСКА, и друг френски клуб в продължение на една година, при това е получила пари от французите. Заради този грях Таня Богомилова е разжалвана в армията и й отнемат чина. За капак след края на активната й кариера дълго време никой от ЦСКА не се сеща за нея и тя заминава да работи в чужбина.

 

Факт №8

Японци искат да правят филм за нея, БСФС ги реже

За личната подготовка на Таня се грижи треньорът Георги Дангалаков, който впоследствие става и неин съпруг. С времето преценяват, че най много й приляга брустът. Там обаче си изгражда необичаен стил бруст – с чупка, различен от всички останали плувкини. След универсиадата в Кобе, където Богомилова печели 2 златни и 1 бронзов медал, японците искат да снимат филм за нея и да изучават стила й на плуване. Шефовете от Българския съюз за физкултура и спорт обаче не разрешават.

 

Факт №9

Отказва да се състезава за Гърция

След триумфа в Сеул около Богомилова се вдига доста шум. В Гърция дори решават да привлекат плувкиня №1 по това време и предлагат на нашенката торби с пари, за да плува под гръцкия флаг. Таня обаче категорично отказва. В края на 90-те гърците отново се сещат за голямата ни плувкиня. Този път я изкушават с оферта за треньор по плуване. Оказва се, че за нея няма работа у нас заради влошените отношения с ръководителите на ЦСКА. Така Таня приема предложението и със семейството заминават за остров Крит.

 

Факт №10

Обича да учи малките на плуване

Богомилова изкара 15 години като главен секретар на федерацията ни по плувни спортове. На шефския стол й е по-подобно, отколкото край басейна, където да тренира плувци. Причината е, че е прекалено взискателна и няма търпението да изведе някой състезател до върха или както самата тя го нарича още от свое време - „високо спортно майсторство“. За сметка на това Богомилова обича да обучава малките деца и от няколко години се е отдала на тази мисия – да им даде основата в плуването и да им създаде навици и дисциплина в тренировките. По думите й, там е нейната сила. После предава щафетата нататък.

Източник: Уикенд