През 1988 г. Наско Сираков става един от първите български професионалисти, получили шанс да играят в Западна Европа.

 

28-годишният тогава голмайстор облича екипа на испанския „Сарагоса“. Малцина помнят обаче, че испанските приключения на знаменития нападател започват с един жесток сакатлък, който едва не проваля кариерата му. Точно преди първия си официален мач за „Сарагоса“ на турнира „Георги Аспарухов“ в София, Наско се контузва тежко в коляното. Това става само час, след като са го приели за член на БКП.

 

Наско Сираков влязъл в БКП и се осакатил

В края на юли целият испански отбор заминава за София, за да участва в турнира. На 28 юли, Наско моли треньора Антич да отсъства до тренировката на „Герена“, тъй като има да урежда много документи, в това число и членството си в БКП. Това било едно от условията да го пуснат да замине за Испания. По ирония на съдбата след дългогодишна война със системата, която бе обявила и баща му, и него за недостойни, сега същата тази система го приласкаваше. „В името на членския внос в долари, разбира се“, отбелязва Наско в биографията си.

 

Цял следобед търчи като луд по учрежденията. Накрая стига и до районния комитет на партията на ул. „Паун Грозданов“, днешната „Черковна“, където партийците го държали прав в коридора повече от час. По-късно бива посрещнат от първия секретар на районния комитет на БКП и известна симпатизантка на синия отбор – Теменужка Теофилова. След като Сираков й обяснява набързо, че треньорът Радомир Антич никак няма да е доволен от закъснението му, оформят документите му за приемане в БКП за десетина минути.

 

Мята се на колата и потегля с бясна скорост към стадиона. Макар и със закъснение, успява да се включи в тренировката. Малко по-късно става и белята – дали заради лошия късмет или пък някаква друга прокоба, провидението кара Сираков да стъпи накриво с десния крак. Бива пронизан от адска болка, заради която се строполява на земята. Малко по-късно болката отшумява и той отново се включва в игра. Още при първия пас обаче коляното му отново поддава.

 

След прибирането му от София в „Сарагоса“, допускат втора грешка, смятайки, че травмата му не е чак толкова тежка. По време на мач в Мелия, Сираков пада на игрището 7 минути след началото на двубоя. Бива транспортиран в болница с хеликоптер, където попада на неособено кадърен хирург, който обърква всичко и отново го праща да тренира.

 

Седмица преди дебюта на Сираков на стадион „Сантяго Бернабеу“ травмата му се влошава. Именно на стадиона Лео Беенхакер разбира за проблема на футболиста и предлага да помогне като му предлага най-доброто лечение в Амстердам. В крайна сметка там проф. Марти се справя с тежката задача и успява да го изправи отново на крака.

Източник: Уикенд