Мартин Петров, а не Димитър Бербатов, може да наследи Борислав Михайлов като президент на БФС. Според мълвата, която обхожда футболните среди след подадената от Михайлов оставка, бъдещият претендент №1 за шефския пост във футболния съюз няма да е Бербатов, а някогашният му съотборник в ЦСКА и националния отбор Мартин Петров.

Твърди се, че кандидатурата на бившият нападател от Враца ще бъде официално издигната от няколко елитни професионални футболни клуба още следващата седмица, след като оставката на Михайлов бъде официално приета на 6 декември.


Мартин Петров беше част от екипа на Димитър Бербатов при неуспешния опит на опозицията да свали Боби Михайлов на последния конгрес на БФС, проведен на 12 октомври 2021 г. Тогава легендата на „Левски“ съумя да се задържи на поста, събирайки 241 гласа срещу 230 за рекордьора по голове за националния тим. Впоследствие от екипа на Бербатов заведоха серия от съдебни дела, оспорвайки легитимността на конгреса. Съдът все още не се е произнесъл по казуса.

 

Мартин Петров, а не Бербатов става президент на БФС?

Неофициално се твърди, че през последните седмици в екипа на Бербатов цари известно противоречие, породено от нежеланието на куп влиятелни футболни и държавни фактори да подкрепят кандидатурата на славния бивш голмайстор на „Манчестър Юнайтед“ и националния отбор. Спортният юрист Георги Градев, който беше важна част от отбора на Бербо, вече официално обяви, че ще се яви като независим кандидат за президент на БФС на предстоящия конгрес, който най-вероятно ще бъде насрочен на 15 март догодина.


Във футболните среди упорито се мълви, че в близките дни оттеглянето на Георги Градев от екипа на Димитър Бербатов ще бъде последвано и от Мартин Петров и Стилиян Петров, макар да няма публични данни за конфликт между триото. „Много от професионалните, а и от аматьорските футболни клубове изпитват резерви към Димитър Бербатов и е възможно поради тази причина опозицията да се раздели на две – Мартин Петров да бъде кандидат за президент, подкрепен от съфамилника си Стилиян, а Бербо да се яви с изцяло нов екип на конгреса. Не е изключено обаче това да е част от стратегията на опозицията – излиза с двама силни кандидати, за да елиминира останалите“, допуска запознат с течащите в момента задкулисни процеси.


Очаква се на следващия конгрес на БФС абдикиралият Михайлов също да излъчи свой неофициален кандидат за президент, подкрепен от болшинството от аматьорските футболни отбори. Като кандидат президенти на БФС се спрягат също имената на Валентин Михов, футболния мениджър Лъчезар Танев, а някои подмятат, че „Левски“ също ще има свой кандидат, чието име засега остава загадка.


Твърди се, че повечето представители на родния политически елит също изпитват резерви към Димитър Бербатов, породени от кървавия протест на агитките в центъра на София. „През последните няколко месеца имаше многобройни опити от страна на видни политически фигури да убедят Стилиян Петров да се кандидатира за президент на БФС. Той обаче живее в Англия, където се е установило семейството му и няма желание да управлява футболния съюз. Заради това на преден план е излязла кандидатурата на Мартин Петров, която да бъде подкрепена от Стилиян“, разкрива запознат с течащите процеси футболен функционер.


При положение, че Мартин и Бербатов се изправят един срещу друг като конкуренти за президентския пост в БФС, битката между двамата изглежда непредвидима, но повечето футболни деятели са склонни да предрекат победа за Петров заради привличането на Стилиян в неговия екип. Със сигурност обаче Мартин Петров ще покани Бербо в управленския си екип и ще го направи член на Изпълкома на БФС, ако бъде избран за президент на футболния съюз.

Източник: Уикенд