След като сините паднаха с 1:3 от ЦСКА, разводът между „Левски“ и настоящия треньор Николай Костов, вече е факт. Почти е сигурно, че те няма да успеят да се докопат до европейски мачове през идния сезон.

На „Герена“ дори са напред с избора на неговия заместник, който ще поеме отбора от лятото. Запознати твърдят, че става въпрос за Станислав Генчев, който прави фурор в първенството начело на „Крумовград“. За него се знае, че е нещо като калфа на Мъри Стоилов и най-много е попивал от него за футбола. Като играч пък минава за голям любимец на Наско Сираков, който лично води Генчев на 18 г. в „Левски“ в началото на футболната му кариера.

 

Сега отново Сирака е решил да го доведе на „Герена като треньор с идеята младият стратег да извади сините от калта. Генчев прави чудеса този сезон начело на „Крумовград“. Новакът в Първа лига успя да се пребори за място в челната шестица с доста отбори с претенции и по-голямо финансиране. С геройското равенство 3:3 в Разград срещу шампиона „Лудогорец“ отборът му нареди цели 13 мача без загуба. Никой не помни подобен подвиг от новобрански отбор в елита. В хода на сезона пък под ножа паднаха отбори като „Локо“ Пловдив (3:1, 0:4), „Ботев“ Пловдив (2:1, 2:1) и ЦСКА 1948 (1:0,3:1). „Левски“ също бра ядове срещу Генчев, при това на „Герена“ с равенство 0:0.

 

Мълвата носи, че началниците на „Крумовград“ ще се опитат да вържат Генчев с нов договор, за да му увеличат евентуалната неустойка, ако се съгласи да поеме „Левски“. Очаква се в пакет с треньора на „Герена“ да пристигне и голмайсторът на отбора Александър Колев, за когото ще трябва да се плати трансферна сума около 100 000 евро.

Твърди се, че Генчев е хванал окото на Сираков още през миналия сезон, когато води закъсалия „Локомотив“ (Сф) и направи някои впечатляващи мачове. Негови са победите над „Лудогорец“ (1:0) и „Левски“ (3:2) в „Надежда“, когато сините бяха водени от Станимир Стоилов. Именно от Мъри, Генчев се учи и иска съвети за треньорския занаят.

Като футболист работи и с ред други големи фигури Димитър Димитров - Херо, Люпко Петрович, Вили Вуцов, Ивайло Петев, Георги Василев.

 

Роденият в Дряново на 20 март 1981 г. Генчев тръгва за футбола от спортното училище във Велико Търново. От „Левски“ го забелязват на 18 г., когато играе за „Ботев“ (Дебелец). По настояване на тогавашния директор Наско Сираков сините му предлагат първи професионален договор. Покрай трансфера му на „Герена“ в пресата излизат заглавия, в които присъства като „Станислав Генчев – Бекъм”, тъй като по онова има известна физическа прилика с футболната икона на Англия. Бекъм от Дебелец обаче не успява да се наложи в силния по онова време отбор на „Левски“ и има рехава роля на „Герена“, но все пак печели титла и три купи със синята фланелка.

 

В това време сменя няколко тима под наем, преди да поеме към „Литекс“, където също печели купата на страната. В зората на ерата „Лудогорец“ пък вдига още две титли и национална купа.

Източник: Уикенд