След серията от пет поредни мача без победа, ситуацията в „Левски” е още по-напрегната. В понеделник сините допуснаха конфузно равенство 2:2 с „Локомотив” (Сф) в „Надежда”, като профукаха аванс от два гола. Според източници от „Герена”, присъдата на треньора Николай Костов вече е прочетена и добричлията си заминава до края на годината.

Тъй като нямал голям избор за нов наставник, шефът Наско Сираков вече е определил на кого ще даде поста. Става въпрос за Емил Велев – Кокала. 61-годишният специалист е последният треньор, извел „Левски” до шампионската титла във вече далечната 2009 г. „Вече почти няма младежи, които да са виждали „Левски” шампион, недоволстват старите левскари на „Герена”. Отделно се счита, че Кокала е проклел сините никога да не станат първи, преди да го върнат на поста.

 

Велев беше уволнен абсолютно несправедливо преди 14 години, няколко месеца след като спечели златните медали. Тогавашният собственик Тодор Батков се подведе по акъла на тартори като Христо Йовов и Гошо Петков, и разписа освобождаването на Кокала. Оттогава левскарите не могат да хванат ръка и спечелиха една-единствена Купа на България миналата година при Мъри Стоилов.

 

Кокала сменя Костов като треньор на „Левски“

Николай Костов

Той пък напусна през април след скандал с ръководството, който разцепи и феновете. Сега се разчита, че легенда като Емил Велев може поне малко от малко да сплоти запалянковците. Илюзии за шампионската титла в момента никой не храни, тъй като сините са на 12 точки от първото място. От Кокала се иска да научи „Левски” да играе красиво и резултатно, и евентуално да спечели националната купа.

Двамата с Наско Сираков имат 40-годишно приятелство още от времето, когато играеха заедно в „Левски” и вършееха по дискотеките и кафенетата в НДК.


Уволнението на Николай Костов може да стане факт още след следващия мач с „Локомотив” (Пд) на „Герена”, ако отборът пак допусне издънка. Цели пет мача „Левски” няма победа. Първо падна от „Берое” с 1:2 в Стара Загора, а после и от ЦСКА 1948 с 0:1. Останалите три пъти завърши наравно с „Арда”, „Ботев” (Пд) и „Локомотив” (Сф). „Костов е подгонил серията на Мъри от 11 мача без победа”, коментират на „Герена”. Отделно треньорът имал проблеми в съблекалнята, където отборът бил разделен на групи. Бразилските футболисти опитвали да си налагат мнението, което пък не се харесвало на тарторите от България начело с Андриан Краев. Ники Михайлов пък бучал, че не го броят за жив въпреки издънките на младия вратар Пламен Андреев.

Надеждите на Никито да се върне на вратата били попарени от слуха, че Наско Сираков вече договаря привличането на младия Димитър Шейтанов от  „Септември”. На Сирака положението също хич не е розово, тъй като против него са голяма част от ултрасите от сектор „Б”, подкокоросвани от Мъри Стоилов. След конфузното равенство в „Надежда” част от тях се промъкнаха в стадион „Георги Аспарухов” и нашариха входа към ложите с надписи „Братле, давай и ти!“ Със същото обръщение Сираков призова няколко дни по-рано Боби Михайлов да подаде оставка като президент на БФС.

Източник: Уикенд