Прочутият италиански голмайстор Салваторе (Тото) Скилачи, напусна този свят на едва 59 години. Носителят на „Златната обувка“ и „Златната топка“       от световното през 1990 г. в Италия бе покосен от рак на дебелото черво, след като медиците в клиниката в Палермо се бореха до последно за живота му. Той бе диагностициран с коварното заболяване преди две години, а по-рано този месец се наложи да бъде хоспитализиран след влошаване на състоянието му. Скилачи бе любимец не само на италианските тифози, а и на цяла генерация футболни запалянковци, гледали Мондиала преди 34 години.

 

Малцина обаче помнят, че футболистът на „Ювентус” приключва кариерата си в националния тим на Италия след мача срещу България в София, игран на 25 септември 1991 г. Това е и първият голям успех на Пеневата чета, която победи „адзурите” с 2:1.

Макар и приятелски, двубоят се играе на кръв и кожа. В едва втория си мач начело на България, Чичо Митко трябва да се справи срещу отбор, в който бяха звезда до звезда – капитанът Франко Барези и Паоло Малдини от „Милан“, Джанлука Виали и Роберто Манчини от шампиона „Сампдория”, Джузепе Дженини от „Рома”. На резервната скамейка дебнат Роберто Баджо с конската опашка и Тото Скилачи, оставени там като жокери от треньора Адзелио Вичини.

 

Изпипан гол на Емо Костадинов след комбинация с Наско Сираков и Любо Пенев вдига на крака 25 000 зрители на „Васил Левски. После сръбският съдия Бабарогич гони Любо Пенев. В начален състав правим 2:0 от дузпа с левачката на Христо Стоичков. Влиза Баджо, който подава на Джанини и резултатът вече е намален – 2:1.

 

В този момент треньорът Адзелио Вичини пуска Тото Скилачи на мястото на Атилио Ломбардо. Именно от Скилачи се очаква да поведе италианците към пълен обрат. Само че нашите го заклещват и не му дават да мръдне.

 

С човек по-малко имаме повече положения за гол. Към края реферът гони Трифон Иванов и Виали – италианецът му се изплюва в лицето, а Туньо на свой ред му вкарва един в муцуната. Бием 2:1, а след мача Адзелио Вичини сочи Скилачи като един от най-слабите на терена. Изхвърля го от състава, а следващият треньор Ариго Саки също го отписва. Така 26-годишният Тото Скилачи приключва участието си в националния тим на Италия след злополуката на „Васил Левски” и едва 16 участия с екипа на „адзурите”.

Източник: Уикенд