Добрата работа на Илиан Илиев в последните години вече го изстреля като №1 по пари в треньорската професия в българския футбол. Към момента 55-годишният варненец изкарва около 40 хил. евро месечно, повече от всички останали треньори на работа у нас.

 

Основната причина е, че от два-три месеца съвместява два поста наведнъж – треньор на „Черно море“ и национален селекционер. Според източници от кухнята на „Тича“ Илиев получава 25 000 евро месечна заплата в клубния си отбор. Той застана начело на „Морето“ в края на 2017 г., като за шестте години е получил сериозно увеличение на заплатата от ръководството.

Илиан Илиев прибира по 40 000 евро месечно

Големите заслуги на Илиан Илиев са, че налага млади играчи от школата. Такъв например бе Мартин Минчев, който донесе 1,2 млн. евро на варненци от трансфера му в „Спарта“ (Прага). Очаква се в близко бъдеще и друг кадър от школата – Виктор Попов също да докара добри пари на клуба от евентуална продажба. Другата силна част на Илиан Илиев е, че успява да привлича чужденци, предимно от Португалия, за жълти стотинки, които с времето пласира на добра печалба. През 2021 г. бившият национал стана треньор №1 на България. Очакванията са да спечели без особена конкуренция приза и за изминалата 2023 г.

 

През ноември Илиев пое националния отбор в разгара на бруталните скандали около БФС и президента Борислав Михайлов. Варненецът удари параф за 15 000 евро на месец. Говори се, че заплатата му е по-малка от провалилия се предшественик Младен Ракията. Близки до националния доверяват, че най-важното условие на Илиев е било да остане на поста си в „Черно море“. За сметка на това е направил компромис за по-малка заплата. Вървяха съмнения, че селекционерът може да хвърли оставка заради тежкото положение в националния заради кървавите протести срещу БФС и последвалата оставка на Боби Перуката. Напук на кризата Илиев тръгна с две равенства срещу Унгария (2:2) и ще продължи да води националите.

Източник: Уикенд