Между шефа на БФС Георги Иванов – Гонзо и националния треньор Илиан Илиев, избухнала грандиозна свада след резила в Белфаст.

На „Уиндзър парк” нашите некадърници отнесоха голям бой с 5:0, след като при Илиев вървяха с девет мача без загуба. След мача Гонзо се развикал на Илиан, че оплескал състава, тактиката и всичко възможно за оплескване, а варненецът на свой ред се нацупил.

 

След  „петицата” и предшестващото я нулево равенство с Люксембург в Пловдив Гонзо се уплашил, че всичко живо ще му се смее на обещанията. Преди време той се удари в гърдите, че до няколко години ще имаме голям и силен национален отбор. Вместо това ни биха като тъпан на сватба, което шефът на БФС приел като камъни в собствената си градина и взел да обвинява Илиан за всичко.

Треньорът пък имал подозрения, че от „Левски” правят явен бойкот на националния. Първо отказаха да пуснат Кристиян Димитров под предлог, че е контузен. Илиан дори се хванал на бас, че както го изкарват с травма, така ще играе срещу ЦСКА в събота, когато е дербито на грандовете. Друг левскар – Александър Колев, си изкара жълт картон в предишния мач с Люксембург (0:0) в Пловдив и получи наказание от един мач. Илиан подозирал, че го е направил нарочно, за да не лети до Белфаст, а да тренира цяла седмица за мача с ЦСКА. От червения лагер пък го обвинявали, че взел цели четирима от техните за двата мача с Люксембург и Северна Ирландия, в това число и сина си Илиан Илиев-младши. По този начин ги лишил от възможността да ги готвят за двубоя с „Левски”.

 

Гонзо имал претенции за защитата от резила в Белфаст, където Илиан подреди двама от клубния си отбор „Черно море” Живко Атанасов и Виктор Попов. И двамата играха като тролейбуси. А съвсем на ходом, особено при третия гол, игра Серкан Юсеин от „Крумовград”. Шефът на БФС питал толкова ли нямаме други играчи, че пуска тези. Споменал, че го нямало и нападателя на „Спартак" (Вн) Ахмед Ахмедов, заради когото половин Варна гледа накриво към Илиан.

 

„Истината е, че Илиан просто няма кого да викне. Капитанът ни Кирил Десподов е резерва в Гърция. А в отбора е пълно с неизвестни футболисти, които само майките им ги познават кои са”, коментират близки до треньорския щаб.

 

Върху Илиев се посипаха критики, че не викнал Андриан Краев, който уж играел силно за португалския средняк „Каса Пия“. Причината била в предишни прегрешения на халфа с националния екип. Срещу Гибралтар именно той направи дузпата, с която аматьорите от малката държава ни извъртяха 1:1. А в мача с Литва преди година на „Васил Левски“ си изкара червен картон в края на първото полувреме, след което онези ни удариха с 2:0 на наша земя.

 

След въпросния мач изпъдиха тогавашния селекционер Младен Кръстаич и сложиха Илиан. Засега Гонзо нямал намерение да маха треньора заради една загуба, макар и с пет гола. Няма да е чудно обаче, ако му постави условие да избира или да води само националния отбор, или само „Черно море". В момента Илиев се води и на двете места, както се беше разбрал с предишния шеф на БФС Борислав Михайлов и със самия Гонзо, който тогава беше технически директор. Не е ясно, ако му бъде поставено такова условие, дали Илиан няма да избере сигурния варненски пристан на „Тича”, където нито някой иска да го маха, нито му се бъркат в работата.

Източник: Уикенд