„Левски“ има нов герой в лицето на 24-годишния венецуелец Кристиан Макун. Именно защитникът бе този, който заби гола за победата над ЦСКА с 1:0. Той се очертава и като един от най-силните играчи на сините за сезона. Историята му не се различава по нищо от типичната за момче от Латинска Америка – излязло от мизерията и гетото, благодарение на футбола.

 

Макун, който дойде това лято на „Герена“ и вече има два гола със синия екип, се ражда на 5 март 2000 г. във Валенсия, втория по големина град във Венецуела с население от 2.5 млн. души. Майката Хайде е местно момиче, а бащата Кристиан е родом от Камерун. Професионален футболист, играл в Перу и Аржентина, Макун старши бързо зарязва семейството си и бяга да играе в Турция и Белгия. В следващите 18 години няма да види сина си.

Кристиан и брат му израстват в мизерия. За да ги отгледа, майка му се принуждава да работи на две места – през деня като медицинска сестра, а вечер като гледачка на болни на легло.

 

Като всички момчета и братята се увличат по футбола. Оценили таланта му, скаутите на футболния отбор „Замора“ го привличат в школата, когато е на 10 години. Майка му едва смогва да събира пари за месечната такса и екипировката на малкия. Затъва в заеми, а за капак на всичко се лекува от рак на щитовидната жлеза.

 

Макун подписва първия си професионален договор със „Замора“, когато е едва 16-годишен. Бързо го привличат в юношеския и младежкия национален отбор. След като печели в „Замора“ Купата на Венецуела, за него вече се води наддаване между „Ювентус“ и „Арсенал“. Печелят го италианците, които го пращат в отбора си до 23 г. Същият ден в първия състав на черно-белите пристига Кристиано Роналдо, с когото Макун се запознава още на летището, а после често тренират заедно. Сближава се много с капитана на Италия – Джорджо Киелини, когото и до днес сочи като свой учител.

 

Когато е 20-годишен, футболистът се впуска в ново предизвикателство, този път в Северна Америка. Това е третият континент, на който играе. Харесва го „Интер“ (Маями), където собственик е прочутият англичанин Дейвид Бекъм. Там Макун играе с аржентинския гол майстор Гонсало Игуаин. Носи още екипите на „Форд Лодърдейл”, „Шарлът" и „Ню Ингланд Ревълушън“.

 

Докато играе в Маями, се оказва разделен от майка си Хайде заради пандемията от КОВИД-19. Особено болезнено изживява това, че двамата няма да бъдат заедно на Деня на майката, който се чества през май. Но тв каналът „Унивисион“, където тогава работи и Христо Стоичков, му устройва изненада. Под предлог, че ще правят видео разговор с него, журналистите осъществяват директна връзка с Хайде.

„Беше красив и много специален момент да видя тази изненада“, разкрива футболистът, който се чува с нея по телефона най-малко два пъти дневно.

 

В Маями той среща съпругата си Фабиана, за която не след дълго се жени. Тя също е венецуелка. Иска ръката й на романтична вечеря на яхта.

 

На сватбата им през миналия декември Макун се просълзява пред олтара. По същото време той вече играе за кипърския „Анортозис”. Това лято футболистът първо гастролира с националния тим на Венецуела на турнира „Копа Америка” в САЩ, а след това подписва с „Левски”. В края на септември донесе победата на сините е 2:1 срещу „Арда” с гола си към края, а с второто си попадение за сезона нокаутира ЦСКА.

Източник: Уикенд