Повече от 10 000 зрители са влезли с фалшиви билети на мача „Левски” – „Айнтрахт”. Това стълпотворение едва не се превърнало в причина за тежък инцидент на националния стадион. Така поне сочат секретни данни на СДВР след анализа на футболната среща от Лигата на конференциите. Тълпите били с подправени пропуски най-вече за секторите „Б” и „В”.  Все още се уточнява откъде са ги купували и кой им ги е продал. Аферата се изчислява на стойност около 300 хил. лева.



„Левски” пусна за този мач общо 35 000 билета, но по някакъв начин в стадиона са се набутали още 10 000, основно в сектора с ултрасите и съседния му „В”. Сигурно е, че не са влизали гратис, тъй като на входовете има билетен контрол. Всеки пропуск е с баркод, който би трябвало да се проверява. Тънката подробност е, че въпросната проверка се прави чрез електронни устройства от стюардите на всеки вход, които уж би трябвало да са наети от „Левски”.

 

Какво и как са проверявали, не е ясно, но на двете трибуни се натъпкало невиждано в последните десет години множество. И понеже местата свършили, започнали да стоят по пътеките. Други пък се набутали по редовете, нагъчкани един до друг. Четвърт час преди мача двата сектора вече били пълни до откат, сочи сводката. Народът буквално бил в положение „г*з до г*з”, без да може да помръдне. Не помогнали и призивите по уредбата а бъдат освободени пътеките, тъй като всичко било препълнено.


Според СДВР се е създала много опасна ситуация, която само по чудо се разминала без жертви.

„Ако някой зрител например беше припаднал и се нуждаеше от спешна медицинска помощ, екипът просто нямаше как да стигне до него през тълпата”, коментира полицейски източник, специализиран в охраната на спортни мероприятия. Вътре в стадиона нямало нито един полицай, тъй като по договор те стоят само отвън. Уж трябвало да има стюарди, но и те се покрили някъде.

Аферата с фалшивите билети на „Левски“ – „Айнтрахт“ се размина като по чудо без тежки инциденти


Зрители, платили по 40 лева за билет в сектор „В”, се оказали принудени да стърчат прави, тъй като местата им вече били заети от други. Доста от тях довели децата си на стадиона, но и за тях нямало място. „Абсурд беше да се стигне до тоалетните във входовете, тъй като пътеките между секторите бяха претъпкани с хора и не можеше да се мине. Едни стискаха, други пикаеха направо на трибуната…”, разказват препатили в стълпотворението левскари.


Кой обаче е организирал аферата с фалшивите билети? По принцип пропуските се продават номерирани, с ред и място. Така не би трябвало да има начин да се скупчат повече зрители, отколкото са седалките във всеки сектор. Продажбите са се извършвали в официалния магазин на „Левски”, както и на касите на „Герена” и националния стадион. По фенклубовете също са се продавали билети и доста народ се е снабдявал именно оттам. Продажбите на всичките места в масовия случаи са се извършвали на ръка, тъй като мрежата на „Ивентим” блокира тежко за електронната търговия. За претъпканите трибуни „Левски” се очаква да отнесе глоба от УЕФА.

Източник: Уикенд