Животът на гласовитата странджанска певица Янка Рупкина е съпътстван от редица любопитни истории.

 

Една от тях например е, че тя е родена на 15 август 1938 г., но поради факта, че майка й се възстановява много трудно от раждането, бебето е записано чак на 25 август.

 

За пръв път излиза пред публика, когато е едва на 6 години. Изявата й е на мегдана на родното й село Богданово, Бургаско.

Типичните странджански песни с много извивки обаче научава на 12 километра от родното й село. В близкото Габър тя пристава на състезателя по борба Георги Рупкин.

 

След като двамата създават семейство се преместват да работят и живеят в мина „Росен“, Бургаско, където Янка постъпва на работа в бобинажния цех.

 

Съдбата на Рупкина се променя през 1960 г. на първия национален събор-надпяване, проведен в бургаското село Граматиково. Комисията остава впечатлена от това, че самобитната певица извайва звучност, сходна с тази на кавала. Поканена е за записи в радио „София“ със Странджанската група.

Явява се на изпит за щатна солистка на Ансамбъла за песни на радиото и от 1961 г. се нарежда сред най-ярките гласове в него.

 

Янка Рупкина: В „Пирогов“ подмениха кожата ми след самолетна катастрофа

Трио „Българка“ се обособява от солистки в ансамбъла, но отначало няма име. Идеята за създаването му е на Ева Георгиева, вторият глас, добруджанка, а името и костюмите са подсказани от Стоянка Бонева, третият глас от Пиринско. Спявката помежду им е като шлифован диамант.

 

Китаристът на „Бийтълс“ Джордж Харисън остава възхитен от синхрона им, който след концерт на Трио „Българка“ в Лондон възкликва, че това е най-хубавата музика на планетата. 

 

Месец след катастрофата, погубила Паша Христова, Рупкина отива на планувани снимки в телевизията. Макар да е с тежки изгаряния по краката, лицето и ръцете, тежки травми и сътресение на мозъка от самолетната катастрофа, тя не ги отменя. Спомня си с признателност за лекарите в „Пирогов“, които подменили част от кожата по тялото й. По думите й дори станала по-хубава.

Източник: Уикенд