Зрителите, които запълниха зала 1 на НДК в София за концерта на Том Джоунс, имаха незабравимо преживяване.

 

Легендата на популярната музика остави спомен за цял живот на щастливците, които успяха да се доберат до билет за това събитие. Въпреки, че Том Джоунс не е за първи път в България, всеки негов концерт се превръща в истинско събитие.

 

Сър Том Джоунс благослови българската публика

Дори несъвършенствата в звука в големия спортен комплекс "Арена Армеец" през 2011 година не успяха да помрачат радостта и вълнението на многото зрители. Както и при предишните му гостувания през 2013 година, така и през 2023 година публиката в София бе настанена в далеч по-престижната първа зала на НДК. Въпреки че конгресният салон (който някога бе известен) не се отличава с перфектна акустика, звукът по време на концерта на Том Джоунс беше наистина наслада за сетивата. (За да бъде справедливо, трябва да отбележим, че последният път го слушаха в Пловдив – през 2019 година в естествената акустика на Античния театър)

 

На 19 юни легендарният британец изрази своята преданост към рока и шлагера, към ритъма и мелодията, към ясните послания. Не му бяха нужни никакви специални ефекти, за да грабва и поддържа вниманието. В епохата на свръхмодерни технологии, криещи неподозирани възможности за смайване на очите, вечният Том Джоунс си има основното „оръжие” – силно въздействащ глас, който не е загубил след 55 години на сцена богатството на тембъра си. И пее все така разтърсващо хитовете си, сякаш не влага никакви усилия. Кондицията му е повече от завидна, предвид че певецът е вече на 83 години.

 

Том Джоунс приключи в края на май турне в САЩ и Канада. Направи кратка пауза и тръгна да зарадва Европа. У нас дойде след концерт в Румъния, а от София отпътува за Германия. Бендът му е от петима музиканти, които на възраст могат да му бъдат синове. Изненадващо бе, че аранжиментите на някои от евъргрийните на сър Джоунс са оцветени от акордите на акордеон, включително при култовата „Дилайла”. При „бесните” рокендроли обаче бе запазено познатото им звучене, което може да бъде наречено „класическо”.

 

Млади и стари в публиката буквално изпаднаха в екстаз със „Секс Бомб“, „Джони Би Гуд”, „Зелените поля на моя роден дом”, „Не е илюзия” и др. Сред по-новите му песни бе и една от най-тъжните в сензационната му кариера – тази, която е в памет на съпруга му Мелинда, починала от рак през 2016 г.

 

Уелската музикална легенда разказваше историите на песните и приятелствата си с авторите им. Накрая сър Джоунс благослови публиката и й пожела до нови срещи. Сред присъстващите имаше и почитатели от съседни държави, пристигнали специално.

 

 

В залата присъстваха като зрители и няколко български певци. Не бе забелязан обаче Панайот Панайотов, за когото гласът на Том Джоунс е светиня. Обобщение на вечерта направи Мими Иванова, която определи изживяването като балсам за душата.

 

По договор шоуто на Том продължава час и половина, без подгряващ състав и без пауза. Започна в 20:05 ч., с бисовете спектакълът се удължи до 21.50 ч. Шумовете от аплодисментите имаха сила, сравнима с избухване. Минути след последния акорд, певецът бе изведен по таен коридор от НДК, за да избегне прекия контакт с фенове. Сред онези, които напразно го очакваха да го поздравят на изхода на НДК, бе и музикалният журналист и тв водещ Ники Кънчев.

Източник: Уикенд