Внезапно в съня си издъхна един от легендарните барабанисти на група „Ахат“ – Юрий Коцев. Той напусна този свят на едва 58 години. Тъжната вест хвърли в шок близки и приятели на талантливия музикант. Предполага се, че Коцев е бил покосен от масивен инфаркт. Колеги на музиканта издават, че той е издъхнал в съня си – легнал си и просто не се събудил повече...

 

„Скъпи приятели, почина Юрий Коцев. Дългогодишен наш колега, приятели основен член на „Ахат“. Ще го помним като неделима част от всичко, което постигнахме и преживяхме заедно през годините. Съболезнования на семейството и близките. Светъл път, Юрка“, написаха от групата във Фейсбук профила си.

Юрий Коцев е роден през 1966 г. и е един от основните създатели на музикалната група, създадена през 1986 г. Най-големият хит на „Ахат“ - „Черната овца“, е определен от редица класации и за най-добра българска рок песен. Юрий беше част от бандата до 2013 г. Преди б години барабанистът претърпя тежка лична загуба – 28-годишният му син Мартин почина внезапно. Бащата явно не е могъл да преодолее огромната загуба на детето си, споделят близки до Коцев.

 

Журналистът и приятел на Юрий Коцев – Ники Кънчев, се прости особено трогателно с барабаниста: „Дали наистина думите в прекрасната „Монолог“ на „Ахат“ не са били пророчески?“, попита Кънчев.

„Времето лети безпощадно, бързо остаряваш ти. А миг след това замръзваш и в някой прекрасен слънчев ден земята грабва те в плен.

Леден полъх и безкрайна тъмнина...

Ти си живял щастлив или не – всичко било е в твои ръце.

Дали успял си да постигнеш нещо ти...“

 

„Да, Юрка ти успя да постигнеш мнооогооо. С идеите ти – твоите и на другите момчета от „Ахат“ променихте ритъма на българската рок музика. С „Черната овца“, „Земя на слепци“, „Походът“ и още и още велики песни, които създадохте заедно. И какво? Вярно ли, че „земята грабна те в плен“? Само на 58 години!!! Бог да го прости Юрий Коцев. Музиката на „Ахат“ ще е вечно жива!“ написа Ники Кънчев.

 

„Ще го помня като неделима част от всичко, което групата е, и всичко, което постигнахме в телевизионните нощни срещи с „Денис и приятели“ през онези години. Прекрасен човек, приятел, професионалисти винаги усмихнат, помагащ с каквото и както може“, написа в социалните мрежи приятелят на барабаниста Огнян Иванов.

 

„Сбогом, Юрка! Почивай в мир! Поклон! Дами и господа, напусна ни легендарният барабанист на великата рок група „Ахат“ – Юрий Коцев. Юрий записа най-великия български рок албум „Походът“, написа музикантът Ивайло Ранов – Шеки.

 

Кончината на Юрий Коцев покруси и водещата на предаването „Търси се“ по Би Ти Ви – Нели Хаджийска, която написа трогателен статус: „Малко са моментите, в които не ми идват думите... Само болката е тук, в гърлото.

 

Юрката, нашият безценен продуцент на „Търси се“, нашият другар, наследникът на Денис Ризов за нас, скъпият „диър френд“ си е отишъл тази нощ. Диър френд, знам, че ще биеш барабаните в най-верния темп на душата там, горе, където се запъти, без време.

Там, при сина ти, при Марти. Ще липсваш тук, огромната ти душа остави скъп отпечатък! Поклон и благодаря за музиката. Обичаме те вечно!“

Източник: Уикенд