Министърът на културата Кръстю Кръстев обмисля дали да уволни директора на

Национален фонд „Култура” Сава Драгунчев заради конфликт на интереси. Все още юристите на ведомството не са дали окончателно мнение дали Драгунчев, подвизаващи се с профил  „Кралицата“ в една от популярните гей мрежи за поръчков екстремен секс, е нарушил закона в качеството си на висш държавен чиновник. Засега Кръстев е наложил само глоба в размер на 2 000 лв. на актьора и режисьор, тъй като е получил хонорари по проекти, одобрени от фонда. 

 

Наложената на Драгунчев глоба е по антикорупционния закон (ЗПКОНПИ), става ясно от заповедта на културния министър Кръстев, издадена в края на юли. За това обаче се разбира месец по-късно.

 

Самият Драгунчев отрича да е в конфликт на интереси, тъй като договорите, по които е получил хонорари в качеството си на актьор и преводач от английски, са сключени далеч преди да бъде назначен за и.д. изпълнителен директор на фонда през юли 2022 г. със заповед на тогавашния министър Атанас Атанасов, известен като Просто Наско. Драгунчев бе назначен временно на поста до провеждане на конкурс, но такъв все още не е проведен. Това все пак трябва да стане в мандата на Кръстю Кръстев.

 

Министърът на културата умува дали да уволни „Кралицата“ Сава Драгунчев

Две са провиненията на директора на Фонд „Култура” – участието му в международния културен фестивал „Златният делфин“ във Варна и участието му като актьор и преводач по проект, одобрен от Националния фонд.

 

Общата стойност на договорената сума е 5 500 лв., но Драгунчев е прибрал 5 170 след удържаните данъци и са изплатени, след като той вече е ръководител на фонда. 

В писмо директорката на „Сфумато“ Маргарита Младенова уточнява, че участието на Драгунчев в проекта е договорено още през 2021 г., а изплатените му средства не са част от държавното финансиране.

 

Министърът на културата умува дали да уволни „Кралицата“ Сава Драгунчев - Снимка 2

Директорът на НФ също отрича да е имал конфликт на интереси, тъй като според думите му е приел въпросните ангажименти, преди да бъде назначен на ръководния пост. Разследващата комисия обаче заключи друго и го глоби съгласно антикорупционния закон. Сега предстои министър Кръстев да реши дали има основание Драгунчев да бъде махнат от поста ибли ще му се размине само с глоба.

Източник: Уикенд