В училище известният певец Любо Киров имал доста интересен прякор – наричали го Любо Белия. Години по-късно прозвището на певеца, който този октомври ще отпразнува 52-рия си рожден ден, дало името на първата банда, в която се изявявал.

 

Именно с групата „Мистър Уайт" Любо, който е в журито на шоуто за имитации „Като две капки вода" по Нова тв, стартира музикалната си кариера. „Нещо смешно“ е може би единственият собствен сингъл на бандата, която се  представяла предимно с кавъри.

Все пак да пее в „Мистър Уайт“ било прекрасно начало за Любо, който, преди да хване микрофона, бил барабанист. Сред малкото му професионални изяви като такъв е в метъл групата „Mortal Remains“.

 

С първите си барабани Любо, който е свирел и на пиано, се сдобил като тийнейджър. Събирал пари дълго време за комплекта, като родителите му също помогнали. Когато най-сетне седнал зад собствените си барабани, радостта била голяма. Любо провеждал репетициите вкъщи.  Съвсем очаквано съседите активно се оплаквали от шума, който вдигал. Ситуацията приличала на тази на героя на Георги Мамалев във филма „Оркестър без име“, но той не се обезсърчавал от обратната връзка на комшиите за музикалните му изпълнения.

 

Певецът, чийто баща бил военен, израснал в блок в близост до Школата зазапасни офицери в родния му град Плевен. За късмет Любо карал военна служба тъкмо там. Непосредствената близост улеснявала контакта с роднините му, така че се виждали често, макар че Любо нямало как да излиза от поделението. Затова пък майка му често мятала пакети с провизии през оградата.

„Получавах от време на време така необходимите дажби, които не ни стигаха в казармата. Те по парабула падаха в поделението“, разказва през смях Киров. Музиката винаги му е била на сърце, макар да е завършил училището по керамика в Троян, а после и Художествената академия.

 

Любо, чийто успешен период започва от група „Те“, е учил и „Теология“. Той изпитвал необходимост да си отговори на екзистенциални въпроси още от тийнейджърска възраст, което го и провокирало да задълбае в изучаването на Библията. Днес Любо, който е вярващ, продължава да чете библейски текстове. Помагали са му и неведнъж, когато се налагало да преминава през изпитания. Като това от преди години, при което певецът се озовал по спешност в ИСУЛ. Апендикситът му се спукал и претърпял сериозна операция. След като го преместили в реанимацията, отправял молитви към Бога да му помогне да се възстанови. Тъкмо тогава Любо имал странно преживяване. В просъница говорил с някого, но после, като питал медицинската сестра за него, разбрал, че няма такъв в реанимацията.

 

Любо е преживял и две тежки катастрофи. При една от тях пътувал с майка си с малка спортна кола към вилата им. Излезли на завой, но изпълнителят някак не съумял да го вземе набил спирачки и колата се обърнала. Безкрайни му се сторили секундите, в които с майка му летели с главите надолу. Спогледали се като на забавен каданс. Тогава Любо си помислил, че следва най-лошото, но, за щастие, се случило чудо. Сякаш някой хванал колата и я обърнал, така че да падне на гумите като в памук. Автомобилът бил изпотрошен до неузнаваемост. После, който го видел, се чудел как са оцелели. Любо и майка му обаче се отървали само с леки натъртвания. Години по-късно, когато вече е известен певец, Любо претърпял инцидент и на магистрала „Тракия“= Колата му поднесла в локва и се ударила в мантинелата. “Певецът отново се отървал с леки наранявания и уплаха, даже продължил пътуването си към Бургасq където трябвало да пее.

 

Хитовият изпълнител е имал и инциденти на сцената. Един от тях обаче завършил с принудителен отпуск. Заради прословутите си скокове по време на изпълненията си, веднъж на варненска сцена Любо паднал и счупил крак. Наложило се да отменя обявени концерти, което довело до „много мъчителен период на бездействие, както и на финансови загуби“, а тъкмо в този период имал необходимост от тези постъпления. След операция и прекарване на седмици в гипс, Любо ходел известно време с патерици.

 

Певецът неведнъж е преминавал и през душевни изпитания. В такива моменти се затварял в себе си. Почти не излизал от дома си и не говорел с никого. Предпочитал да се върне към обичайния ритъм на ежедневието си чак когато съумеел да се съвземе. „Не може да ти се даде голямото предизвикателство и големия успех, ако не се справиш с малкия преди това. Това е тежка раница, която може да те смачка от отговорности, ако искаш да ти се случат изведнъж големите неща”, казвал е Любо.

 

Сестра му е най-близкият му човек, първо на нея казал, че е гей

Любо Киров има много силна връзка със сестра си Ана, с която през годините са почти неразделни. Двамата винаги са си били взаимна опора и подкрепа както в щастливите така и в тъжните моменти. Най- трудният е, когато внезапно губят баща си. След загубата му Любо почувствал отговорността, че вече е мъжът в къщата и трябва да се грижи за майка си и сестра си.

 

Певецът настоял родителката им да се премести при тях в София, защото не искал да я оставя сама в родния им Плевен. В столицата тя е по-близо до него и до сестра му Ана, както и до дъщеря й Яна, която му е слабост. Любо все глезил племенницата си и за всичко й угаждал.

Сестра му е и първият човек, на когото признал сексуалната си ориентация. Направил го още като ученик. Изпълнителят в началото се срамувал от това, че е гей – смятал, че хората няма да го харесват и няма да успее да пробие на сцената. След като се открил пред сестра си, тя го прегърнала и заявила: „Знам отдавна! Това няма никакво значение – ти си един прекрасен човек!“. Едва години по-късно той разкрил сексуалността си и пред майка си, която също винаги го е подкрепяла.

Източник: Уикенд