В началото на ноември един от най-утвърдените театрални фотографи у нас Стефан Н. Щерев ще представи пред публика филма си „Там“, над който е работил през последните пет години. Поради това в лентата ще се видят кадри, които няма как да бъдат заснети в стандартен филм в рамките на 1-2 месеца.

 

И макар филмът да пътува през всички годишни времена, представя едно друго пътуване – вътрешното съзерцателно пътуване в усамотение, отвъд думите, мисленето или говоренето за себе си, за някой или нещо, отвъд всичко ежедневно и бързо, обратно на всичко случващо се в днешно време, което е модерно.

 

Изгонен от Народния театър, фотографът Стефан Н. Щерев представя свой филм съзерцание

Авторът признава, че жанрът на филма е особен и никак не е бил лесен за изпълнение. Макар в него да участват осем забележителни личности – Явор Гърдев, Александър Морфов, Галин Стоев, Мариус Куркински, Георги Господинов, Теодосий Теодосиев, Павел Койчев и Йордан Камджалов, в лентата няма нито една реплика. И макар никой да не каже нищо, Щерев се надява, че филмът ще каже много на зрителите и ще ги накара да чувстват и усещат много…

 

Определя метафорично твърдението си като „движещи се снимки“. Премиерата е насрочена за 19 ч. на 5 ноември в кино „Люмиер“ – НДК. Щерев обещава, че ако има интерес ще разпространи филма си в цялата страна. Изпратил го е и на няколко международни фестивала в чужбина и се надява експерименталният му продукт да бъде селектиран в конкурсните им програми.

 

Авторът замисля и втора част, в която в творческата авантюра ще бъдат въвлечени само жени.

Източник: Уикенд