Обикновено в попфолк бранша истинското приятелство между певици ,успява трудно да устои на времето, интригите и конкуренцията, но дружбата между Ивана и бузукарката Стояна е точно такава. Макар често да се карат и дори да са стигали до заплахи, че ще прекъснат съвместната си работа, приятелството им вече е на цели 3 десетилетия.

 

Певицата на народа, която на 31 януари отбеляза 55-ия си рожден ден, неведнъж е отбелязвала, че Стояна й е като сестра. В началото на кариерата им имало слухове, че са лесбийки, което пък предизвиквало искрения им смях.

 

Ивана среща бузукарката още преди да се прослави и двете стават известни именно като тандем. Певицата извива глас от детските си години, тъй като е от музикантски род, но в младежките си години имала други планове за професионална реализация.

Тя завършила финанси в Стопанската академия в Свищов и вероятно щеше да поеме по друг път, ако по време на обучението си не се бе омъжила.

През 1993 г. Ивана ражда дъщеря си Теодора, а малко по-късно се развежда с баща й. не крояла съществени планове за музикална кариера дори след успешното представяне с оркестъра на баща си едно лято в заведение край морето. Ваня, както е рожденото й име, замествала певицата, която работела с баща й – дългогодишен акордеонист.

Изпълнявала предимно гръцка музика, покрай която се срещнали и със Стояна.

 

Двете се срещнали в ямболски ресторант, където Стояна свирела. Ивана останала очарована от уменията й и веднага й предложила работа, а бузукарката отказала, тъй като й предстояло кандидатстване в Музикалната академия в Пловдив. По-късно обаче променила плановете си и се обадила на Ивана да се уговорят и да опитат да работят заедно за пробен период – оттогава са неразделни. Ивана толкоз я обикнала, че към днешна дата не си представя кариерата без нея.

 

Двете работили в заведение в Приморско, когато една вечер управителят на комплекса на „Пайнер“ в Харманли – „Приказките“, ги поканил за изява. Двете дами се отправили с голямо вълнение към новото си работно място след края на летния сезон. Когато влезли в ресторанта обаче, разбрали, че там стилът на работа е доста по-различен. От работата й останал впечатлен и шефът на „Пайнер“ – инж. Митко Димитров, който гледал представянето на Ивана и Стояна още първата вечер, когато стъпили на сцената в „Приказките“.

 

Веднага отправил предложение на Ивана, която нямала никакви амбиции да става известна – все отлагала пътя до голямата сцена заради текущи задачи. Към днешна дата е изключително благодарна, че така се стекли обстоятелствата и я отвели до решението да стартира професионалната си кариера. Твърди, че музиката изпълва душата й и не приема работата си като такава, защото я върши с удоволствие.

 

Щастлива е, че почти 30 години са на сцената със Стояна и двете са все така близки приятелки. Обикновено скандалите помежду им са свързани с музиката. Споровете им за дадена песен често излизали извън рамките на полезната дискусия, но дотам.

Когато се ядосала, Стояна крещяла, че ще ходи по участия с друга певица, а Ивана й отвръщала да заминава. Всеки от тези скандали обаче винаги приключвал с прегръдка. Певицата е и кръстница на сина на приятелката си.

Източник: Уикенд