За първи български самостоятелен концерт на стадион се счита този на ФСБ през 1984 година на „Академик“. По данни, достигнали до днес, на събитието се стичат 15 000 души. Това е прецедент за времето си и е документирано от Българската телевизия.

 

Няколко години ФСБ са само студийна група към „Балкантон“, но с новите си концепции и промяната на качеството на звука, те вдигат високо летвата и променят изцяло възприемането на музиката им.

 

В началото през 1975 г., те са трима – Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров – бас. През 1979 триото става квинтет – присъединяват се и Иван Лечев и Петър Славов. Плахо се навиват на първи самостоятелен концерт в Студентския дом. Билетите са изкупени, но те осъзнават, че за по-големи зали е нужен по-разнообразен репертоар.

През 1983 година Александър Бахаров емигрира и го замества Ивайло Крайчовски на бас китарата. В този си състав те изнасят концерта в стадион „Академик“.

 

ФСБ изнася концерт на стадион още през 1984 г.

 

Не един и двама изпълнители са концертирали на стадиони. Но винаги е имало празни места по трибуните. През септември 2006 Азис, със специален гост Цеца Величкович, изнася голям концерт с посещаемост 12 000 души.

 

Най-близо до напълването на стадиона от българин стои Слави Трифонов. Концертът с „Ку-ку бенд“ от 2015 има посещаемост 60 000 души, като на същото място Мадона събира 55 000.

Несъмненият рекорд обаче принадлежи на Лепа Брена през 1990 година – посреща я тълпа фенове от 100 000 души.

Източник: Уикенд