Наред с Богдана Карадочева и Лили Иванова, Йорданка Христова е сред легендарните български певици. След гастрола й в САЩ, където ще зарадва почитателите си в Лас Вегас и Чикаго, певицата ще започне подготовката на грандиозния й летен мегаконцерт в Античния театър в Пловдив, а до няколко месеца ще е факт и биографичната й книга.

 

Отбелязва, че продължава да работи, доколкото й позволяват годините. Никога не е обичала да прекалява и да се преуморява, тъй като иска винаги да е във форма пред публиката си.

Подчертава, че се подготвя специално за всяко едно участие и е убедена, че рециталът й ще се хареса на голяма част от българската общност зад Океана.

 

Общо престоят й там ще е десетина дни, но няма да пее във всеки един от тях. Връща се обратно на 25 май. Още преди заминаването си за Щатите, Йорданка Христова имаше притеснения, че предвид напредването на възрастта й, ще й е нужно повече време да се справи с адаптацията с часовата зона.

 

Едно обаче е сигурно – докато е там, задължително ще се види със сестра си Лили Иванова. Първите 3-4 дни там, са посветени изцяло на нея, след което тя ще присъства на един от концертите й.

 

Връща се обратно в България на 25 май – изключително специален за нея ден. Това е денят, в който всяка година се събират със съучениците й от легендарния „7А“ клас. Като се видят в двора на училището, не им се тръгва. Тази година обаче решили да проведат срещата в ресторант-градина, в близост до учебното заведение. Не пропуска да отбележи обаче с огромно съжаление, че с напредване на годините, редиците им оредяват.

 

Връщайки лентата назад си спомня, че още от самото начало й тръгнало да пее много зад граница. Първото турне в годината й на завършване било в Румъния, а през есента – и в Чехия – с оркестър „София“. Като цяло през годините има множество гастроли зад граница и се определя като късметлийка, тъй като е имала шанса да срещне точните хора в правилните време и място. Не се е налагало да търси връзки и да полага много усилия, за да пробие тук и там. Често е получавала и повторни покани, което е доказателство, че фестивалните й представяния, са минавали успешно.

 

Разбира се имала е и редица трудни моменти, за които обаче не обича да говори. Най-тежкият й период бил, когато в рамките на 3 години, изгубила 4-5 много скъпи на сърцето й хора, сред които свекърва й, баща й и съпругът й Георги. След всичко преживяно е стигнала до извода, че е важно да можеш да приемеш нещата и да продължиш напред, това е животът.

 

За никого не е тайна, че преди няколко години Йорданка Христова бе планирала юбилеен концерт, след което се канила да направи прощално турне по света, но COVID-19 осуетил плановете й. в този ред на мисли е убедена, че има звезда на небето, която й помага.

Не крие, че любимата й Куба много й липсва и от доста време не е била там. Ходи й се отново в Куба и уникалното Мексико.

 

Продължава да изглежда перфектно, благодарение на грижите, които полага за себе си. Подчертава, че вечер задължително се разгримира, след което слага подходящ крем, подхранващ кожата й. Повече от 20 години се ръководи от източната философия – прави много асани от йогата. Сутрин задължително пие гореща вода с лимон и сода бикарбонат, втора чаша с куркума, мед, джинджифил, канела и малко черен пипер. За артрита пък водата е с домашен ябълков оцет. Храни се предимно с постни ястия и никога не преяжда, тъй като това е изключително вредно за организма.

 

Не е обидена, че не е сред изпълнителите, които ще получават пожизнена пенсия, но се радва, че поне колегите й са получили такава. Според нея нещата, както винаги са недоизмислени и недоизбистрени и не е справедливо да бъдат причислявани към лекия жанр, несериозното изкуство.

Нейната пенсия е малко по-голяма от т.нар. пожизнена пенсия, отредена от парламента и не стига за нищо, затова продължава да работи… Признава, че са принудени да се срещат с публиката, куцукайки на сцената (образно казано). Но е щастлива, че хората продължават да ги обичат и идват ентусиазирани на концертите им.

 

Отдъхва като гледа филми, предавания, телевизионни формати и състезания, следи и чуждите канали като така поддържа езиковите си познания. Обича да чете и да играе белот, реди пасианси, решава судоку, а като е на вилата в Царево – е царско, както самата тя го определя.

Източник: Уикенд