„Спомням си, че първата година за „Пирин фолк” дойде толкова народ от цялата страна, че покрай Бистрица нагоре имаше над 80 палатки“, споделя композиторът Димитър Динев – един от основателите на фестивала.

 

В тазгодишното издание авторът на музиката и аранжимента на химна „Добре дошли в Сандански, приятели“, бе поканен в състава на журито.

 

„Аз съм един от основателите на „Пирин фолк” – Сандански. Като диригент на оркестъра на Радио-телевизионния център Благоевград, като композитор участник, като аранжор, като музикант. Последното казвам не от суета, а наистина съм участвал във всички записи в студиото. Носител съм на няколко награди и статуетки“, споделя роденият през 1941 г. музикант, почитан като будител в Югозапада.

 

Композираният от него химн на фестивала се изпълнява всяка година при откриването. Как е постигнат този успех? Имаше анонимен конкурс, предложенията бяха 5-6, но се одобри нашият проект с поетесата Катя Ерменкова, скромно пояснява Динев.

 

„Добре дошли в Сандански“ стана химн след анонимен конкурс

Неизбежно връщаме маестрото към основополагащите години на фестивала в „Сандански“, когато спонтанно, но и с апостолски усилия избуява музикалният форум на съвременната песен с македонска звучност.

„В началото интересът като че наистина беше много голям. Аз Никола Ваклинов и Кирил Иванов – и тримата работехме в РТЦ-Благоевград. Решихме подобно на съседни нам държави да поставим началото на авторската песен в България. Интересът в първите 2-3 години беше наистина неочакван, много голям. Сега почнаха да се правят песни от фирми, от свободни певци, разводниха се нещата и интересът малко намаля. Но за сметка на това има по-голяма свобода, което не е лошо“, разказва Димитър Динев.

 

Според композитора е необходимо да има осъвременяваща промяна в текстовете, които отразяват живота и ежедневието на българина. Смята, че това може да бъде постигнато и чрез аранжимента. За него добра музика е тази, която се „слуша с ушите, но се оценява със сърцето и душата“.

 

През 2000 г. Димитър Динев получава статуетка за цялостно творчество, връчена от председателя на Народното събрание Благовест Сендов.

Източник: Уикенд