Дъщерята на Петър Чернев е едва 9-годишна, когато той загива при катастрофа в Москва през 1992 г. Той пък не дочаква 50-годишнината си. на 7 октомври 2023 г. се навършиха 80 години от рождението на автора и изпълнител на „Заклинание“ – силно въздействаща песен, не на последно място и заради заклинателните думи на Миряна Башева: „не умирай, мъко моя ненагледна, няма да те дам, няма да те дам…“

За да се заговори отново за Петър Чернев и то сред младите, дъщерята осъществи задочен дует с баща си, съчетавайки в студиото гласа си със записа от 1975 г.

 

Песента не спечелва нито „Мелодия на годината“, нито пък „Златният Орфей“ (отличена е с трета награда), но се налага като вечен хит в българската музика. Близо половин век след създаването си шедьовърът се завръща в изцяло нов аранжимент – акустичен щрайх, пиано и кахон.

 

Изпълнението на песента е пълно с емоция и душевност, сливащи се в хармонията на гласовете на самия Петър Чернев и талантливата му дъщеря Яна Чернева, при все, че тя не е професионален музикант. Баща и дъщеря пресъздават „Заклинание“ с нова чувственост и нежност, които се допълват.

 

Изявеният музикант Алекс Нушев е автор на аранжимента, придаващ свежест и актуалност на незабравимия оригинал, като се запазва сърцераздирателната му същност. Той се застрахова, че осъвременяването на музика от миналото е като нож с две остриета – може да се възприеме, но може и да се отрече. Важното според него е доколко да се променя автентичността и как тя се вписва в съвременните звукови форми.

 

Първите отзиви от изпълнението са положителни и удостоверяват силата на музиката да обединява поколенията и културните ценности. „Аз се разплаках от вълнение, като я чух“, споделя грандамата Богдана Карадочева. Връстниците на Яна Чернева също са във възторг от преоткритата музикална находка.

 

Богдана бе специален гост на „БНТ завинаги“ в издание, посветено на Петър Чернев и излъчено точно в деня на 80-годишнината му. Към края на телевизионната среща с личности, които помнят и обичат Петър Чернев, прозвуча почти сензационната изненада – задочният дует на баща и дъщеря.

Преди това аудиторията  на водещия Драгомир Драганов научи за първи път, че Богдана и режисьорът Хачо Бояджиев стават кумове през 1981 г. на Петър Чернев и съпругата му Дора.

 

Богдана и Хачо кумували на Петър Чернев

 

Вдовицата на певеца, известна бизнес дама, също бе гост на „БНТ завинаги“. Двете дами признаха, че Хачо се държал като режисьор и в деня на сватбата – не спирал да дава наставления с характерния си боботещ тон.

 

Похвала заслужават сътрудниците на Драго Драганов, извадили от фонда на БНТ повече от интересен архив, включително видео записи, неизлъчвани с десетилетия. В някои от клипчетата се е снимала и Дора – в зората на щастливата връзка, приключила с трагичен край. Тя дори е дегизирана като коминочистач в клипа за Черния Петър.

 

Искрена обич засвидетелства във видео връзка и Мими Иванова – състудентка на Пешо Мъката в първия випуск, стартирал през 1969 г. в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. От Мими зрителите разбраха, че естрадният певец е учил преди пеенето за моряк. Тя изтъкна още, че с идването на промените, Петър Чернев проявява бизнеснюх. Иванова благодари, че с Дора са започнали да издават албуми с българска музика в трудните за адаптация години на певците от златната българска естрада.

Източник: Уикенд