Полубратът на покойния проф. Юлиан Вучков – актьорът Михаил Петров, закръгли 50 сезона в Народния театър.

 

По комунистическо време е най-младият носител на званието „Заслужил артист“, а с идването на демокрацията е удостояван многократно с престижни награди. Споделя, че за тези 50 години в Народния театър е имал няколко трудни сезона. Никога не му е минавало и през ум да напусне театъра, въпреки трудностите и допълва, че е боец и борец. Не се предава лесно, но винаги се опитва да постига целите си с добронамереност. Разбира се за дългите години работа в театъра, не се е разминал без травми.

 

Актьорът легенда Михаил Петров: Не се предавам лесно – затова изкарах 50 г. в Народния театър

Не го плаши мисълта за раздяла с театъра, тъй като още като млад актьор по-възрастните от него артисти го подготвили, че трябва да е готов да си тръгне от Народния огорчен.  Доволен е от пенсията си, но допълва, че и да не е, никой няма да му помогне. Отбелязва, че днешният неолиберализъм е много опасен и трябва да се полагат сериозни грижи. Демокрацията в никакъв случай не е съвършен строй, но засега е най-добрият, измислян някога.

 

Старае се да живее природосъобразно и спазва препоръките на съпругата си Нася, която е лекар. Наясно е, че предвид напредналата му възраст, всичко може да се очаква. Определя себе си като човек с чувство за мярка във всяко едно отношение.

Любовта му им с Нася започвала в Сливенския театър, където отбивал кратка военна служба след завършването на ВИТИЗ. Когато се срещнали и през двама им преминал много силен ток, който тече вече 50 години. Всичко помежду им се случило някак хармонично. Днес няма никакви съмнения, че срещата им е била за добро. Разбира се животът им не е бил розов, но са успявали да преодолеят всички трудности и да продължат напред. 

 

Синът им доц. Михаил Петров е лекар – микробиолог, като майка си проф. Нася Хаджиева и дядо си – великия проф. Спартак Хаджиев.

Актьорът споделя, че цял живот е спортувал, но признава, че с напредване на възрастта, тренировките стават по-леки. Дава си ясна сметка, че за да продължи да упражнява професията си, трябва да е в отлично физическо и психическо здраве.

Източник: Уикенд