Певец, барабанист, член на журито в два формата за нови музикални звезди – „Х Фактор” по Нова тв и „Гласът на България” по Би Ти Ви, Любо Киров безспорно е един от най-успешните съвременни музиканти у нас. През 2023-та той изравни доскорошния рекорд на легендарната Лили Иванова, която направи цели три поредни концерта в зала 1 на НДК. И трите бяха напълно разпродадени. Турнето на 51-годишния шоумен миналата година оглави Топ 10 на най-продаваните събития в страната ни.

 

В следващите редове ще ви запознаем с неизвестни факти за Любо Киров:

 

Факт №1

Като дете живял по квартири

Семейството му не е богато. Когато бил съвсем малък, живеел на квартира с родителите и сестра си – 4-ма души в една стая

„Родителите ми са обикновени хора от Плевен. Баща ми е военен, а майка ми работеше в изчислителен център. Бяхме две деца, живеехме по квартири – майка ми, баща ми, сестра ми и аз в една стая”, разказва Любо Киров

 

10 неща, които не знаете за Любо Киров

Факт №2

Започва с пианото

Детската му мечта била да стане барабанист. Заниманията му с музика обаче започват с пианото. „Когато бях на 5-6 години, вкъщи вече имаше пиано, защото учителката по музика в детската градина казва на родителите ми. „Това момче е музикално”. Впоследствие стана ясно, че нещата с пианото няма да се получат. По-късно ми купиха барабани, които вече сам поисках. Винаги съм смятал, че ще бъда барабанист, спомня си певецът.

 

Факт №3

Не е приет в музикално училище

Когато е в седми клас, решава да кандидатства в музикалното училище, но го късат на изпитите. „По онова време имаше 4 места за барабани. Всички те бяха заети от „наши хора“, затова аз влязох в Художественото в Троя“, спомня си музикантът. След като се дипломира със специалност „Керамика, завършва „Керамика и стъкло” в Националната художествена академия в София. Никога обаче не е планирал да се занимава с това. Споделя, че сърцето му винаги е било в музиката.

 

Факт №4

Живее сам от 14-годишен

Отделя се от семейството си и заживява сам едва на 14 години. Това се налага заради обучението му в Троян. „Живеех в общежитие заедно с много други ученици, с които имах 24-часова комуникация. Осъзнах колко различни са хората. Бяхме събрани от цяла България. Попадането в такава среда бързо те прави социално образован. Разбираш, че светът е много по-голям от твоето семейство. Хората са различни, харесват различна музика, носят различни дрехи и имат различна култура. Колкото повече виждаме от света, толкова сме по-толерантни и способни да взимаме по-адекватни решения”, разсъждава певецът

 

Факт №5

Лежал е в карцера

Като войник певецът е лежал в карцера. Бъдещият артист бил бунтар и трудно се подчинявал на заповеди, въпреки че собственият му баща е офицер. Плевенчанинът влиза в казармата точно когато комунизмът рухва. Старите социалистически порядки обаче все още се зачитат в армията. Офицерите очакват подчинение, каквото не получават от Любо и поради тази причина бързо попада в карцера. Но така и не се научава на подчинение.

До ден днешен е противник на идеята за задължителна казарма. Убеден е, че има и по-добри начини за изграждане на дисциплина и мъжество у младите хора

 

Факт №6

Живял е изключително бедно

Младежките му години са много бедни и не вярвал, че ще може да се издържа от музика. Докато е студент, семейството му няма възможност да плаща квартира в София, затова Любо се настанява в общежитие в „Студентски град“.

„Стаята беше голяма колкото сегашната ми баня. В нея бяхме настанени трима души”, връща лентата Любо. „Когато правехме банди и свирехме по клубове години наред, мечтаехме някое радио да пусне поне една песен на български, излязла от нова група като нашата. Мислех, че това никога няма да стане. Да не говорим за финансовия момент! Свикнахме, че музиката не е нещо, от което ще изкараме пари. Мечтаехме само това, което печелим, да ни стига, за да покриваме екзистенц минимума си и да не се налага да работим нещо друго. С времето това се промени. Сега не мога да кажа, че не изкарвам пари от музика", откровен е певецът.

 

Факт №7

 „Б.Т.Р.“ първи му подават ръка

Един от първите, които му подават ръка за голямата сцена, е Атанас Пенев – Наско от „БТР. „Бандата ми по онова време се казваше „Мистър Уайт”. „БТР. бяха неистов успех, свиреха в тогавашния клуб „Библиотеката”. За да излезеш на тази сцена, първо се молиш на шефа. Той казва, че ще те пусне, ако публиката те хареса. Но трябва някоя от бандите, които вече свирят там, да ти даде 10-20 минути, за да ги подгрееш. Имаше едни рокаджии, при които отидох, но ни отказаха. Доста посърнахме, но не се предадох. Отидох в друг ден и се оказа, че точно тогава свири най-голямата банда в България „БТР. Моите приятели казаха: „Днес е ясно, че няма да стане. Не можеш да посмееш да ги помолиш". Но аз отидох много притеснен при Наско, а той каза „Да! Китари имате ли?“. „Носим си“. „Ползвайте нашите барабани, свирете 30 минути,” След години му разказах тази история. Не я помнеше. Това са големите хора!“, разсъждава Киров.

 

Факт №8

Първо е бил барабанист

Първоначално се изявява като барабанист и не вярва, че става за певец. Групата, в която за първи път започва да пее, се казва „Мортал римейнс”, стилът е хевиметъл. „Когато дойдох на уча в София, вече свирех в различни банди – пънк, рок... Обаче дойдоха едни момчета и казаха, че ме канят в групата си като певец. Чули ме да пея беквокали и ме харесали. Самият аз не мислех, че гласът ми става, не вярвах, че мога да бъда добър певец. Групата. в която за първи път започнах да пея, беше създадена единствено за да изкарваме с нея пари по клубовете”, твърди Любо.

 

Факт №9

Напуска „Те“ заради стилови различия

Напуска група „Те“, с която първоначално става популярен, защото има разногласия с останалите й членове по отношение на стила, в който да свирят. Любо иска да е звезда и затова се стреми към по-комерсиално звучене, като обаче държи да не се преминават границите на добрия вкус. Колегите му мечтаят за изяви на джаз сцената. Това разминаване води до раздяла, но и до днес музикантите са в добри отношения помежду си. Любо понякога работи с тях по своите проекти, кани ги и като гости на някой от концертите си

 

Факт №10

Едва не умира от перитонит

Много пъти е бил на косъм от смъртта. Най-голямото му изпитание било преди около 15 години, когато лекарите едва го спасили. Апандиситът му се спукал, а Любо не разбрал.

„Получих остър перитонит, при който се възпаляват всички вътрешни органи“,  споделя певецът. Той претърпял тежка операция, а след нея в реанимацията се молел на Господ да му даде сила, за да издържи. В просъница говори с непознат човек, но когато по-късно попитал медицинската сестра за него, тя отговорила, че такъв човек в реанимацията няма. До днес музикантът е убеден, че това е било свръхестествено преживяване и Бог е спасил живота му.

Източник: Уикенд