Отдавна на всички е ясно, че не всичко в „Гласът на България“ по bTV е чисто и честно. След като тази година един от участниците разкри цялата грозна истина за предаването, стана кристално ясно какъв обиден за аудиторията си фарс е всъщност то.

Историите на певците в него са манипулирани, а ръцете им вързани по отношение на избора на песни, които изпълняват. Не им позволяват да пеят български песни, за да не плащат авторски права, и използват труда им без пари, стана ясно от разкритията на рокаджията Константин Кацаров, когото феновете на „твърдата музика“ познават с групата му „Ренегат“.

 

53-годишният Константин беше част от отбора на Иван Лечев. От Би Ти Ви го представиха като охранител в чалга заведение. Истината обаче е съвсем различна. Години наред той е бил фронтмен на небезизвестната рокгрупа „Ренегат“. С нея има няколко албума и десетки концерти, включително в НДК. Групата му е имала общи изяви и с „Ахат“, „Сигнал“, и като цяло, до ден днешен рокаджиите я помнят, макар че отдавна не прави нова музика, нито концерти.

 

Самият Константин продължава да пее на голямата сцена. Той участва в рок операта на Пловдивската опера „Исус Христос Суперзвезда“, заедно с Владо Михайлов в ролята на Юда, Керана като Мария Магдалена и Никеца в ролята на Исус. Освен това Кацаров е автор на няколко книги и в интернет се върти запис от гостуването му при Николаос Цитиридис в Би Ти Ви, когато е представял една от тях. Така че в Би Ти Ви няма как да не знаят кой е той, но въпреки това го представят пред публиката си като охранител – вероятно им се струва по-интересно.

 

Фарсът „Гласът на България“

Миналата седмица беше излъчено отпадането на музиканта от „Гласът“ в състезание с колежката му от отбола на Лечев Зорница Петрова. Веднага след това рокаджията разкри в социалните мрежи цялата истина около предаването. Той публикува дълъг текст, с който доказва това, което зрителите вече от години усещат – че предаването се прави единствено с цел трупане на рейтинг, а оттам – пари за телевизията, че продуцентите се стискат за авторски права на песните, които ползват, че състезанието всъщност е симулиране на дейност, а всичко се решава зад кулисите, и че участниците в шоуто са пионки, въвлечени в тази игра единствено с цел да се печели на техен гръб.

 

Константин се оплака, че не са му позволили на пее на български в шоуто. Всеки път, когато трябвало да излезе на сцената, е настъпвало истинско пазарене с продукцията за музиката, която иска да изпълнява.

 

За пред камерите се обявява, че участниците сами избират песните, с които се явяват пред журито. Но всъщност им спускали списък с предварително подбрани парчета, основната част от които – на английски. Оказва се, че „Гласът на България“ отказва да пуска български песни на сцената си, за да не плаща авторски права за тях.

 

Още на кастинга, който се прави в предаването преди кастингите на тъмно, музикантът обяснил, че иска да пее само на български. От шоуто му изпращат списък с песни, с които да се яви пред обърнатите с гръб четирима партньори.

„Ако пък между редовете на техния каталог не намерех своите фаворити, предлагаха да създам свой списък. Направих второто. На последно място сложих песента „Черната овца“. За цвят. На първите позиции бяха Високо на ФСБ, „Безсъние“ на Чочо от „Тангра“, „Не умирай“ на „Щурците“, Диана Експрес, „Светът е за двама“ на Орлин Горанов и така нататък. До десет. Обади ми се дама от екипа на „Гласът на България“ и сподели, че са се спрели на последния ми избор – „Черната овца“(...) Какво става с титулярите? Нямали права за тези песни. Помоли да й изпратя други предложения. Предоставих няколко , списъка с по десет песни. В рамките на един ден. Всички ми бяха отказани. Не разполагаха с правата им“, пише Кацаров в социалните мрежи.

 

Музикантът подробно обяснява цялата сага около избора на песни, с които се е явявал в състезанието. Оказва се, че шоуто няма права за почти никое родно парче. Отказали му да пее дори песен на „Щурците, чиито права са лично негови. Този път обяснението било, че не е достатъчно известна: „Настоявам да изпълня „Не умирай“ на Щурците. Само с глас и гайда. Да ми дадат „Грами“ и сам да си тръгна. Пеци Гюзелев лично ми я подари.

 

Ще се чуя с Валди Тотев и ще се разберем за правата. Отвръща ми, че тази песен не е известна. Ти сериозна ли си?! В същото време едно от протежетата на Лечев ще свири на китара песен от последния албум на американска група, която тя самата не си я знае. Имам компромисен вариант. „Земя на слепци“ на Ахат. Не искат! Ясно...

В същото време лансирали на сцената си парчета на английски, които са съвсем нови и самите изпълнители в музикалното състезание ги чували за първи път“, пише още Константин.

 

В предаването напоследък действително прави впечатление, че се пее основно на английски, а

 това, което се изпълнява на български, много често са или народни песни, за които права не се дължат поради неизвестен автор, или парчета на треньорите. Много певици например се явиха на кастингите на тъмно с песни на Мария Илиева. Явно тя е предоставила правата в замяна на хонорара си.

 

В крайна сметка се стига до отпадането на Константин от формата. Една от служителките обаче му звъни, за да го покани да участва в концерт веднага след финала на шоуто. Но не му предлага хонорар за тази услуга. „На сцената ще се качим тридесет певци от предаването. Избраните... Направили го и миналата година. Било фурор. Добре. Разговарям с някакво екзалтирано момиче. Член на организационния екип. Не го познавам. Доста говори, но аз съм Старото куче от Нови хан. Тя ми прилича на посредствен търговец на валута пред „Магурата“. Опитва се да ме надъха да участвам. Изтъква идеалистични подбуди. Казва ми, че нямат спонсори и разчитат на вход. Интересът бил голям. Значи посетителите ще си платят, за да ни видят... Това променя нещата!

 

Лъвският пай щял да го прибере кръчмата (концертът явно ще е в заведение - бел.авт.). Защо? Нали ще е пълно и ще спечелят от консумация? Ми така се правело. После по веригата всеки щял да вземе по нещо. Стигаме до певците. За тях едва ли щяло да остане нещо. Нито за хонорар, нито за пътни, нито за хотел... Аха... Разбирам. Всички ще облажат, но тези, заради които ще се случи концертът – нищо. Казвам й, че няма да участвам. 

 

Би Ти Ви отговори: Обвиненията са неоснователни

Ден след като се вдигна пушилка около историята на отпадналия Константин Кацаров, от Би Ти Ви обявиха официалната си позиция по темата. Ето какво казват от телевизията:

„Би Ти Ви се отнася с огромно уважение към всеки талант. Съжаляваме за отпадането на г-н Константин Кацаров от музикалната надпревара по време на Нокаутите в неделната вечер на 26 ноември. Подхождаме с пълно уважение към личното мнение и изразена позиция на г-н Кацаров и разбираме неговото разочарование от отпадането му от състезанието. Същевременно, отправените обвинения към продукцията са напълно неоснователни. Екипът на продукцията многократно е доказал своя професионализъм в организацията на едни от най-популярните телевизионни формати и е затвърдил отлични взаимоотношения със стотици участници, които са били част от предаванията.

 

Би Ти Ви категорично отхвърля отправените обвинения и внушения. Следваме най-добрите принципи за производство на телевизионно съдържание и няма да допуснем да се очерня името на предаването и да се хвърля сянка върху професионализма на екипа на продукцията. Би Ти Ви наблюдава развитието по темата и има готовност да предприеме необходимите действия, за да защити доброто име и репутацията на предаването“.

Източник: Уикенд