Мощният глас на Петя Буюклиева е в състояние да счупи дори бронираните стъкла на президентската лимузина. В този ред на мисли никак не е изненадващо, че е награждавана на 30 престижни международни музикални фестивала. Тази пролет „жената на всички времена“ демонстрира на публиката, че притежава и още един талант – кулинарен. 
Тя е сред участниците в „Хелс Китчън“, където е най-голямата атракция в звездния отбор. „искам да стигна до финала, за да почерпя колкото се може повече от кулинарния опит на вездесъщия шеф Ангелов“, откровеничи Буюклиева.

- Петя, един от участниците сте в звездния отбор на „Хелс Китчън". Имахте ли колебания дали да се съгласите да участвате в кулинарния формат?
- Бях поканена от продуцентите на „Хелс Китчън" за интервю. Заявиха ми, че съм много цветна и различна и ме харесват. Въпреки че знам, че риалити форматът е изключително труден, приех предизвикателството да стана част от звездния отбор. Мога и ще покажа дисциплина и концентрация. Екипен играч съм. Ще бъда звезда в кухнята, каквато съм от десетилетия на сцената.

- От кого сте се учили да готвите?
- Моята майка и баба бяха уникални кулинарки. От дете бях до тях, когато приготвяха храна в делници и празници. От малка знам много безценни тайни за готварското изкуство. Обичам да експериментирам и това е съвсем нормално, тъй като кулинарията се развива непрекъснато. Днес приготвянето на храна е по-различно от преди години. Винаги гледам да разнообразявам менюто у дома. Особено сега, след като съм звезден участник в предаването „Хелс Китчън“, обновявам кулинарния си репертоар и правя много нови ястия. Всичките ми се получават!

- Стрес ли е за вас гневът на шеф Виктор Ангелов?
- Не. Приех да участвам във формата, защото съм и голям фен на шеф Виктор Ангелов – главният диригент в Кухнята на Ада. Изключителен човек е, притежаващ невероятни качества, включително и актьорски талант. Достоен е за Холивуд. Има много какво да се научи от него във формата. Мотото му е: „Ако не можеш – ще те науча, ако не искаш – ще те принудя". Страшно е сладък. Щастлива съм, че мога да се докосна до кулинарния му талант. За мен шеф Ангелов е готвач на всички времена, както аз съм жена на всички времена.

- И все пак не ви ли стряска шеф Ангелов, когато вика в кухнята?
- Не, изобщо не ме плаши. Дори напротив. Изгледала съм всички предишни сезони на кулинарния формат и съм наясно какво и как може да се случи. Хвърлени чинии и тигани, крясъци и викове не могат да ме изненадат. Когато се приготвя храна, има напрежение и в двата лагера и това е съвсем нормално.

Шеф Ангелов ни наставлява и никога няма да тръгне да ни залива със сос, ако преди това не е казал няколко пъти как трябва да изпълним рецептата. Когато сгрешим, разбира се, идва тежката артилерия (смее се). Някои казват, че шефът е страшен, но аз съм на различно мнение. Не, не е такъв. Просто такава е ролята му, която е написана по сценарий. Той е много справедлив и честен човек.

- Да разбираме, че напрежението в кухнята не е проблем за вас...
- Във формата ми харесват динамиката и адреналинът. Зрителите ще станат свидетели колко пъти се подпалват тигани и как се порязваме. Работата не е песен, трудна е и никой не ни жали. Кухнята на Ада е една джунгла, в която трябва да се борим за абсолютно всичко. В момента, в който шеф Ангелов каже: „Газ, пълен напред", първо тръгваме да се борим да си вземем необходимите продукти, с които трябва да готвим дадено ястие. Ако не се снабдим с тях, оставаме на сухо. След това битката е за тигани и тенджери. Ежеминутна борба е и оцелява по-силният. Времето за изпълнение е 45 минути Ако не успееш, гориш. Е, не е ли яко?

- Поставили ли сте си за цел да стигнете до финал?
- Във всеки формат участникът трябва да смачка егото си и да бъде дисциплиниран, да е винаги опънат като струна и готов да изпълнява команди. Кухнята на Ада е джунгла, в която оцеляването е изключително трудно. Нонстоп сме в някакъв екшън, всичко ври и кипи. Не е шега работа, но се свиква. Всеки участник може да се издъни и да си тръгне. Аз смятам да се задържа, колкото се може повече в звездния отбор, за да мога да почерпя възможно най-много от кулинарния опит на шеф Виктор Ангелов.

- Кой от съотборниците ви е най-голямата ви конкуренция?
- Още преди да се родят всички тези сладури – моите съотборници, аз съм готвила и съм се изявявала като звезда в семейната кухня. Имам 45 години на кулинарната и музикалната сцена. В началото на формата шеф Ангелов ме представи прекрасно. И той каза, че съм била звезда още преди другите участници да са се родили. Останалите нямат моя опит. Прави ми впечатление, че се страхуват от мен и именно заради това се опитват да вземат предпазна позиция. Дори когато работим в екип, се притесняват, че съм основният им конкурент. И с право, разбира се. Понякога сами си създават някакви ситуации, които дори с просто око се вижда, че са леко позиционирани.

- Бихте ли взимали допълнителни уроци по готвене, за да се представите още по-добре във формата, както прави Мегз?
- Каквито и уроци да взимат някои от звездните участници, едва ли ще могат да наваксат моите 45 години практика, с които ги водя. Освен да са запознати с теорията, трябва да притежават усет и талант. За мен готварско то изкуство е хоби, както и това да бъда ексцентрична и различна, каквато съм години наред на сцената и в живота. Приготвям храната с любов, но въпреки това не лежа на стари лаври. Всеки божи ден се подготвям за представянето си в „Хелс Китчън“.

- В какви отношения сте с другите от звездния отбор? 
- С никого от тях не съм в конфликт. За първи пъти ги видях, когато стана ясно, че ще бъдем в един отбор. Изключение е само Иво Аръков, с когото веднъж сме били заедно в предаването „Мармалад“. Първото ми впечатление за участниците е, че са много амбициозни и напористи за победа. Една от тях е Мегз, на която още в началото казах, че има голям шанс да стане победител. Доста се старае, но за съжаление, във второто предаване не си беше овкусила добре храната и не получи точка за отбора. Дори шеф Ангелов тогава каза: „Моята отличничка ме разочарова". Кулинарното изкуство не се удава на всеки. Освен да знае теорията, готвачът трябва да има усет колко точно да е пропорцията и рецепторите му да са много точни за съответните подправки.

- Очаквахте ли Мегз да ви повиши тон в „Хелс Китчън”?
- (Смее се.) Мегз беше застанала начело на звездния отбор, а аз бях разпределена на станция „Гарнитури” заедно с Бачорски. Ние двамата трябваше да издадем 4 гарнитури. Аз направих три от тях, той една – ризото, което връщаха три пъти. Миглена Каканашева дойде при мен и започна да нервничи. Викаше да изхвърля ризотото. В крайна сметка пищенето й беше заради Бачорски, но монтажът го представи по различен начин. Докато тя нервничеше, господинът стоеше отстрани и се смееше. Мегз се изложи, не може да се държи по този начин.

Отделен е въпросът, че за финал направих и пепър сос на другата станция на звездния тим, която не успя да се справи. Ние сме екип и победата и загубата зависят от всеки един от нас. В крайна сметка надделяхме над другия отбор.

- Не се ли ядосахте, когато без вина излязохте виновна?
- Монтажът е голяма работа (смее се)! Може би публиката е свикнала да бъда представяна като по-емоционална и драматична. Явно без мен шоу не става. Както казват всички: „Петя вдига всякакви рейтинги”. Важното е да се забавляваме и нищо да не се взима сериозно. Някои хора имат разни амбиции, които аз не разбирам. Както казах, за мен е важно да ни е хубаво в кухнята и да научим нещо ново и полезно от формата и шеф Виктор Ангелов.

- Казахте, че Бачорски се е смеел. На вас ли?
- Не, той се смееше на самата ситуация, която се разигра. Бачорски всеки понеделник носи червени рози за дамите в звездния отбор. На мен ми дава по три, на другите – по една. Първия път се изненадах и го попитах защо ми дава повече. „Ти си най-голямата звезда във формата", отвърна ми той. Реших да не му противореча (Смее се – б.а.).

- Ваша ли е идеята да пеете в „Хелс Китчън”?
- Непрекъснато шеф Ангелов ме провокира да пея. Явно, като ги гледа какви са спечени и скучни другите, се опитва да разведри обстановката. „Петя, я тук си пусни гласа”, казва ми. Човекът иска да създаде настроение, защото иначе всички гледат стресирано – особено когато трябва да си презентират ястията.

- Дразните ли се от хейта по ваш адрес?
- Но, изобщо но се дразня. Една шепа хейтъри не могат да определят мнението на българите и зрителите на „Хелс Китчън" за мен. Присъствах на юбилейния концерт на Кирил Икономов в зала 1 на НДК. Там песните ми за пореден път се приеха възторжено. След спектакъла хората идваха на тълпи при мен, за да ме поздравят за изпълненията ми на сцената, както и за участието ми в кулинарното риалити. Дълго време се снимаха с мен, не преставаха да ми обясняват как именно аз правя шоуто в „Хелс Китчън”, колко съм забавна, как гледат формата заради мен. Аз съм тяхната звезда и ме подкрепят. Щастлива съм, че ме обичат, както и аз тях. Колкото до хейта, Лили Иванова ми е дала съвет за него...

- Какъв съвет ви е дала Лили Иванова за хейта?
- От 22-23-годишна съм се научила да не обръщам внимание на хейта и негативните коментари. Лично Лили Иванова ми отвори очите, когато бяхме заедно на турне в Русия. Каза ми: „За да бъдеш звезда, трябва винаги да говорят за теб. Може и 99% да са хейтът и лошото, а само 10% доброто и положителното, но е важно да си на хората в устите, а не в краката! Недей да страдаш от хорските приказки по адрес на теб – ти най-добре знаеш коя си”. Много мъдър съвет, за който винаги се сещам, когато несправедливо ме нагрубяват.

- Близките ви гледат ли как се представяте в „Хелс Китчън“?
- Да, естествено, че всички следят предаването. Гледат и моите фенове, които са три поколения. Дори и в чужбина. Всички ме подкрепят в „Хелс Китчън”.

- Близките ви как са?
- Като възродени сме със съпруга ми Тони, откакто станахме баба и дядо. Много е сладка внучката Амай. Супер музикална е. Миналата година с мъжа ми на два пъти посетихме Швейцария – за 3 и за 2 месеца. Синът ми скоро ще защити дисертация за докторантурата си. Подготвя се много усилено. Стискаме му палци скоро да получи титлата доктор на науките.

- Повече от 40 години сте със съпруга ви. Как успявате да сте образцов тандем?
- Късмет. Съдба. Постигнали сме всичко в живота си сами, само двамата с Тони. Нищо не сме получили даром. Не сме деца на богати родители, които са можели да ни помогнат. И двамата с Тони приемаме трудностите като предизвикателство. Тежките моменти винаги са ни обединявали и сме успявали да се справим с тях, да надделеем.
Семейството ми е като юмрук. Никога не сме се предавали, а сме вървели напред и сме се борили заедно – както в житейски план, така и в музикално отношение. Тони освен добър съпруг и баща на сина ни се оказа и много любящ и всеотдаен дядо на внучката Амай.

- Работите ли и по нови музикални проекти?
- Да, разбира се, не спирам. Записах две нови песни на Кирил Икономов. Тази година ще участвам и в конкурси и летни турнета. Планувам през лятото да направя и свои спектакли из страната. Детският ми концерт „Слънчеви песнички", който посветих на моята внучка Амай, се харесва много. Залите са препълнени.

- Планувате ли скоро поредна промяна във визията си?
- Това ще бъде изненада. В един даден момент просто ще се появя различна. Хоби са ми ексцентричните визии. Винаги успявам да бъда ефектна в очите на хората. Една истинска звезда трябва да е оригинал, а не копие. Удава ми се да съм провокативна, при мен нещата се раждат импулсивно.

- Преди седмица бяхте и болна от грип. Оздравяхте ли?
- Да, слава богу. Заразих се в „Хелс Китчън”. Оказа се, че вирусът е доста коварен и освен мен го пипнаха още няколко участници. Аз го прехвърлих на мъжа ми, на свекърва ми... Лудницата вкъщи беше пълна. Със силна воля и характер се справих и с това предизвикателство, колкото и неприятно да беше.

- Когато сте болна, отменяте ли участия?
- Досега не съм имала такива моменти и никога не съм отменяла участия. Винаги съм успявала да се мобилизирам, да изляза на сцената и да съм блестяща.

- Довършихте ли ремонта в дома си, или напролет ще продължите?
- Със съпруга ми Тони не преставаме да правим жилището си все по-уютно. Домът ни е нашата крепост. През есента сложихме много ефектен стъклен покрив на барбекю-терасата си. Винаги се стараем резиденцията ни да е красиво и удобно място за живеене. Тази година също имаме планове за нововъведения, но не ми се иска да ги споделям предварително. Като станат нещата, ще кажа.
Източник: Уикенд