Известната бургаска учителка Рада Гешева, обичана от всички нейни ученици, която бе убита по особено жесток и мъчителен начин от собствения си син Георги, многократно е отказвала да го въдвори за постоянно лечение в психиатрична клиника. Въпреки предупрежденията на специалисти от Центъра за психично здраве в морския град, че наследникът й е склонен да проявява силна агресия заради отключена след системна употреба на наркотици параноидна шизофрения, жената се съпротивлявала и била убедена, че момчето й никога няма да й посегне. Това разкриват колеги на 64-годишната преподавателка по български език от бургаската Гимназия за чужди езици „Васил Левски“.

 

Бруталното убийство на учителката Рада Гешева шокира дори криминалистите в Бургас, а окръжният прокурор Георги Чинев го определи като „венец на жестокостта“. 64-годишната преподавателка е загинала в ужасни болки, след като е била наръгана над 40 пъти с нож в областта на гърба, бъбреците и краката от 24-годишния й син Георги Генджов.

 

Майцеубиецът първо опитал да пререже с нож гърлото й, но  острието се счупило. Тогава Георги взел друг нож, с който ръгал безмилостно собствената си майка в продължение на няколко минути – нанесъл й общо 45 удара с острието. Жестокото убийство се е случило късно вечерта на 21 януари в апартамент на ул. „Шейново“ в Бургас, където Георги живеел. След като убил майка си, 24-годишният мъж се измил, след което сам се обадил на тел. 112, за да съобщи за смъртта й. „Има труп и много кръв! Елате  да го приберете“, казал на спешния телефон убиецът.

Рада Гешева е починала от остра кръвозагуба в линейката, а синът й хладнокръвно оповестил на полицаите: „Унищожих й бъбрека!".

 

Във фаталната нощ Рада Гешева сама отишла в жилището на сина си, след като по-рано през деня по телефона той й казал, че изобщо не се чувства добре. Георги се прибрал и заварил родителката си в дома си. Какви са били мотивите му да я убие, засега остава неясно. Пред криминалистите Георги обяснил, че Рада Гешева не му е майка и опитвала да го трови с хапчета.

 

„Тя иска да ме унищожи! Дава ми някакви таблетки, за да ме убие", казвал психично болният Георги. Младият мъж е трябвало да приема лекарства, които обаче отказвал да пие и обвинявал родителката и психиатъра си Веско Палазов, че са в заговор, целящ да го убие бавно и мъчително. В кулоарите на съда в Бургас, където се гледаше мярката му за неотклонение, майцеубиецът Георги се нахвърли с обидни думи срещу психиатъра. Той беше оставен за постоянно в ареста, а в съдебната зала стана ясно, че Георги се заканвал да сложи край и на собствения си живот. 

 

Предстои чрез експертиза да се установи дали 24-годишният Георги Генджов е бил вменяем, докато е убивал майка си, или е бил под въздействието на наркотици. Съществува възможност Георги да отърве затвора и да бъде въдворен в психиатрия.

 

Познати на жестоко убитата по подобие на закланата от внучка си наркоманка актриса Виолета Гиндева учителка Рада Гешева разказват, че тя многократно е била пребивана от сина си, но е отказвала да подава сигнали, за да не бъде единственият й наследник въдворен за постоянно в психиатрична клиника. Иначе само през отминалата 2023 г. Георги Генджов е бил лекуван три пъти в Центъра за психично здраве в Бургас. За да бъде въдворен за постоянно в психиатрична клиника пациент, трябва да има подадени сигнали от неговото семейство, че е опасен за себе си, своите близки и обществото. Въпреки че всички предпоставки са били налице, майка му не искала да му го причинява. Жената се мъчела сама да овладее състоянието му, което се оказа и фаталната й грешка.

 

Опечалени познати на Рада Гешева разказват, че Георги започнал да се дрогира още в ранна тийнейджърска възраст.

От 15-годишен синът на уважаваната преподавателка от Бургас приемал синтетичната дрога пико и халюциногенни гъби. През есента на 2017 г. Георги бил задържан в Морската градина в Бургас с наркотици, последвал и обиск в жилището на учителката, където криминалистите открили немалко количество синтетична дрога. Тогава Георги отървал затвора заради непълнолетието си, но все пак се сдобил с осъдителна присъда за притежание на наркотици.

Преподавателката пък била на косъм да загуби работата си, след като в медиите се появили статии, че в дома й се съхранява огромно количество дрога.

 

„През последните 2-3 години психичното здраве на Георги рязко се влоши вследствие на системната употреба на наркотици. Той отключи параноидна шизофрения и започна да проявява невероятна агресия към близките си. Майка му направи всичко възможно, за да го отърве от дрога, навремето го изпрати дори в наркокомуна в София, но той избяга оттам. През последната година Рада Гешева чест идваше в училището със синини и подутини, но отказва да говори какво й се е случило.

 

За всички беше ясно, че синът й я бие, но тя не искаше личната й трагедия да става обществено достояние. Накрая бе зверски убита от собственото си дете...", скърбят за 64-годишната учителка по  български език колегите й от ПГЧЕ „Васил Левски“ в Бургас.

 

Сред опечалените от смъртта на Рада Гешева е и певицата Тони Димитрова, която е била приятелка с убитата учителка. Двете жени се запознали в родилното отделение в Бургас през 2000 г. и впоследствие завързали близка дружба – заедно разхождали децата си Георги и Магдалена, а по покана на Рада Гешева, певицата е изнасяла безплатни концерти за тържествени поводи на ученици от езиковата гимназия в Бургас.

„Мила, Радо, нямам думи! Та ние родихме една до друга! Ти беше толкова щастлива! Какво се обърка, мамка му…“, шокирана е от смъртта на учителката Рада Гешева популярната изпълнителка. 

 

А психиатри за пореден път напомниха: ако ваш близък има психически проблеми и проявява агресия, дори минимална, в никакъв случай не подценявайте това и не се опитвайте вие да го лекувате. Последствията може да са изключително тежки.

Източник: Уикенд