След като преди седмица Би Ти Ви спря „НепознатиТЕ“ – любимият проект на един от най-кадърните продуценти и журналисти Жоро Тошев, медията е напът да го изгуби. Мълвата носи, че Тошев виси на косъм и като шеф на „Преди обед“ и едвам успява да се сдържи да не подаде оставка. Причина за това е несъгласието му с изискването на медията за изпростяване в предаванията, с които е ангажиран.

 

Своеобразната студена война между шефовете на Би Ти Ви и Жоро Тошев е започнала още през лятото, когато вече бившата водеща Деси Стоянова напусна телевизията. Не е имало скандал в прекия смисъл на думата, но отношенията между журналиста и ръководството на медията, рязко са охладнели. Тошев намекна за проблем с шефовете още в първия ден от новия сезон на „Преди обед“, когато призна, че е искал да вземе за водеща Натали Трифонова, но не му било позволено. Именно поради тази причина вкарал в студиото „триглавата ламя“, както зрителите все по-често наричат трите нови звезди на предаването – Зейнеб, Оля и Франциска.

Не те обаче са големият проблем на Тошев, а драстичната промяна в темите и тона на шоуто, която е била направена по настояване на мениджърския екип на медията. Уж с цел привличане на младите зрители, да били забранени всички социални теми, сериозната култура, обсъждането на обществени проблеми и е била наложена тенденция разговорите да се плъзган по повърхността, да се канят хора със съмнителна репутация като например Ивка Бейбе и Йонислав Йотов – Тото и за да се свие бюджетът е разпоредено да се орежат пътуванията зад граница за срещи със световни звезди, каквито Тошев редовно правеше.

 

Още когато му било съобщено за новите изисквания, Тошев започнал да се колебае дали това все още е неговото място в професията.

 

Миналата седмица Би Ти Ви без предупреждение и без време спря поредицата на журналиста „НепознатиТЕ“ не в края на тв сезона, а в неговото начало. Самият Тошев съобщи на зрителите за спирането на проекта в деня на изпълнението на последния си филм – на 15 септември, неделя. За финал той избра епизода за духовния учител Дийпък Чопра. Заедно с оператора Стефан Н. Щерев и режисьора на монтажа Антония Барулова разказваме за този изключителен човек и мъдрец във филма „Кодът Дийпак Чопра“, с който слагам край (засега!) днес от 16 часа на едно 15-годишно приключение в ефира на bTV.

 

„НепознатиТЕ“ с Георги Тошев е един от проектите, които правя с най-много любов и вяра. Доказателство за това са 9-те международни и 4-те национални награди. Последната от Рим тази година за филма „Чапа среща Фелини“.

Всяко нещо обаче има начало и... край. На този етап проектът няма да е част от програмата на bTV, но животът на поредицата ще продължи. Скоро!“, написа Тошев в социалните мрежи.

 

На пръв поглед в думите му няма скандал, но единствената причина за това е, че продуцентът не е по скандалите. Той винаги е предпочитал деликатното и възпитано поведение. Красноречив е обаче намекът му, че се подготвя да смени телевизията, ако Би Ти Ви вече няма да излъчва поредицата му. Предвид фактът, че журналистът обмисля да продължи да я прави, значи ще намери друга телевизия, която да му даде ефир. Нещо подобно сподели той и през лятото, когато Деси Стоянова съобщи, че се разделя с Би Ти Ви. Тогава Тошев, който навремето я покани в „Преди обед“, написа, че очаква скоро да я види в друг проект някъде другаде. Явно той вече си подготвя почвата за ново работно място.

Източник: Уикенд