Руският президент Владимир Путин е обявил награда от 1 млн. долара за главата на българския разследващ журналист Христо Грозев.

 

С ликвидирането му са се заели няколко независими един от друг отряди наемни убийци от частната военна групировка „Вагнер“ и спецагенти на руските тайни служби ФСБ.

Именно поради тази причина Грозев не бе допуснат да присъства на церемонията по връчването на филмовите награди на Британската академия БАФТА.

 

Животът на Христо Грозев е в опасност

Документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в който Грозев е водеща фигура в разкриването на хората, опитали се да го отровят с „Новичок“, бе отличен с голямата награда на тържествената церемония в Лондон, състояла се през уикенда.

Създателите на лентата посветиха статуетката на разследващия журналист от България.

 

Документалният филм „Навални“ е абсолютен фаворит и за спечелването на Оскар, като отсега е известно, че Христо Грозев със сигурност ще присъства на бляскавата церемония зад Океана.

Пловдивският журналист се сдоби с международно признание преди година и половина, когато в качеството си на главен редактор на базираната в Нидерландия интернет платформа „Белингкат“ участва в мащабно разследване за неуспешното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални с „Новичок“ на 20.08.2020 г.

 

Припомняме, че Навални бе отровен на руска територия с нервнопаралитично вещество от групата на „Новичок“, а животът му бе спасен на косъм от германските лекари, където бе откаран в болница по спешност. Впоследствие Навални се завърна в Русия и още на летището в Москва бе арестуван, за да изтърпи присъда от 6 години затвор.

 

Животът на Христо Грозев е в опасност - Снимка 2

Документалният филм „Навални“, заснет с участието на руския опозиционер преди завръщането му в Москва, излезе миналата пролет и се превърна в истинска сензация. В лентата бяха обявени имената на 14 души от руските тайни служби, участвали в операцията по елиминирането на Навални. Основната работа по разследването бе свършена от Христо Грозев.

 

След премиерата на документалния филм, Грозев се превърна в персона нон-грата за Москва. В руските медии дори бе лансирана версията, че разследващият журналист е шпионин на британското разузнаване, което го снабдило със самоличността и телефонните номера на агенти от ФСБ.

 

След премиерата на филма няколко от уличените за неуспешния опит за убийство на Навални служители на ФСБ изчезнаха вдън земя. Според Грозев, те са били ликвидирани заради това, че са допуснали да бъдат разкрити.

 

Водещата роля на Грозев в разкриването на мрежа от убийци, служеща на режима на Путин, обаче го превърна в ходеща мишена. Американското и британското разузнаване разполагат с данни, според които българинът е приоритетна цел за екзекуция на ФСБ и „Вагнер“.

 

Първият сигнал за съществуващата реална опасност за живота на Грозев дойде на 26.12.2022 г., когато 54-годишният нашенец бе обявен за издирване от Русия. Единствената посочена от Москва причина бе, че е нарушил Наказателния кодекс, без обаче да бъде цитиран конкретен текст. Привиканата за обяснение в МВнР у нас руска посланичка Митрофанова нагло оповести, че Грозев не се издирва по целия свят, а само на територията на Руската федерация. 

 

Същевременно журналистът бе принуден да напусне скоропостижно Виена, където живееше през последните няколко години със съпругата и децата си. Твърди се, че е бил предупреден от американски агенти, че животът му в Австрия е застрашен и вече има подготовка за ликвидирането му, която е в напреднала фаза.

 

Според неофициално твърдение от началото на годината Христо Грозев живее в САЩ и е охраняван от агенти на ФБР.

Източник: Уикенд, crimesbg.com