В столичната галерия „Арте“, бе открита изложба живопис на художника и режисьор, актьор, сценограф и аниматор Иван Андонов (1934-2011).

 

Скулпторът Павел Койчев описа експозицията като „една слънчева , цветна, радостна и трептяща живопис“. Той посочва, че картините на Андонов като че ли трептят и това е много показателно за чувствителността му и за огромния му талант.

 

Живописта остава най-голямата любов на Иван Андонов

Според Койчев очевидно живописта е била най-интимното преживяване на Андонов. Предвид множеството му картини, той смята, че за него това е било насъщна необходимост. Всеки е наясно, че всяка от картините на даден художник е като отпечатък на палеца му, който те идентифицира изцяло. Посочва, че може би това означава безсмъртието.

 

Това е седмата самостоятелна експозиция на Иван Андонов в галерията, три от които той лично е подредил. В експозицията са включени близо 20 от маслените картини на художника – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна, създадени след 2000 година.

 

Иван Андонов е един от най-известните български режисьори от близкото минало с филми като „Дами канят“, „Опасен чар“, „Вчера“, „Адио, Рио“ и др. Автор е на 12 анимационни филма, има и над 40 роли в киното и театъра като актьор. Той се отказа от киното след противоречивите мнения за филма „Дунав мост“ през 1999 г. След него снима само един двусериен филм през 2001 г. и се насочи предимно към рисуването.

 

Приживе Иван Андонов споделяше, че рисуването е като да съчиняваш светове и допълваше, че нищо друго не му доставя такова голямо удоволствие. Той не остана безразличен към грозните тенденции, които си пробиха път в живота. Признаваше, че е победен от простащината.

 

Подчертаваше, че идващите на власт простаци първо унищожават духовността, тъй като светлината на духа дразни простака. Накрая казваше, че нещата са свързани – човечност, морал, изкуство – това е верига от духовни ценности, които губим ден след ден.

Източник: Уикенд