Най-сетне ген. Атанас Атанасов успя да уреди свое протеже в службите.

 

Войната между него и Бойко Рашков зад кадър кой да кадрува повече за свои хора в спецзвената, този път отбеляза салют за Атанасов.

Протежето му Живко Коцев бе назначен във вторник за зам. главен секретар на МВР, след като досега бори престъпността като директор на МВР София-о6ласт.

 

Живко Коцев пое полицията, благодарение на джобния генерал Атанас Атанасов

Атанасов не само лобира за назначаването на Коцев като професионалист, а и като негов личен приятел, с когото ходи семейно на море почти всяка година. Рокадата в МВР се случва по бански, като генералът и съпредседател на ДБ обещал на ортака си по плажно масло високия пост още през февруари, когато двамата подготвяли изборите,

 

Говори се, че двамата авери – водачът на листа на ПП-ДБ за изборите и директорът на МВР в област София, организирали „спокойното провеждане на вота за парламентарни избори” или, иначе казано, си стиснали ръцете контролираното от Коцев МВР да не закача купуването на гласове за ПП-ДБ.

 

От формацията категорично отричат каквито и да било незаконни действия по време на изборите, но протежето на ген. Атанасов все пак се урежда на новия висок пост - втори по влияние в МВР.

 

Живко Коцев подозрително успява да се изкатери по кариерната стълбица в МВР, след като лично през 2014 г. вътрешният министър Цветелин Йовчев го наказва с „недопускане до израстване в конкурс”, и то в един от най-големите скандали в силовата структура – когато стрелецът Петко Петков уби командоса Емил Шарков и успя да рани трима от колегите му.

 

Скандалът в МВР и държавата бе огромен, а едно семейство осиротя. Причината според Йовчев, новият зам. главен секретар не спазил заповедта на тогавашния главсек Калин Георгиев изрично да се изземе оръжието на Петко Петков, каквато била издадена още при първия опит той да бъде обезвреден през 2012 г., тъй като имало опасност да загине полицай.

 

Случаят с провала на акцията се разиграва през 2014 г., като се оказва, че масово полицията с участието на Коцев е извършила тежки нарушения, довели до смъртта на командоса и раняването на колегите му.

 

Въпреки това Живко Коцев успява, както и много други уж наказани полицаи, да премести особата си от МВР Велико Търново и продължава да се издига в йерархията, благодарение на рамото на ген. Атанасов и семейните им връзки.

Източник: Уикенд