На 31 януари, Юлиан Вучков щеше да навърши 87 години, от които 67 отдадени на остра социална критика, безпощадни политически анализи и коментари от всякакво естество в националните телевизии и печат.

 

Културтрегерът Ганчо Александров връща лентата на спомените си още през 70-те години на миналия век. Тогава, макар и млад Юлиан Вучков обичал да критикува всичко, което се мернело пред очите му. Позволявал си да прави забележки дори на звезди от ранга на Апостол Карамитев и Гинка Станчева, но те не му се сърдели. Най-много се захласвал по Лили Иванова, за която дори предсказал, че ще бъде вечно на сцената. Въпреки това дори и тя понякога отнасяла по някоя и друга хаплива дума.

 

Ганчо Александров отбелязва, че Вучков бил прям и казвал всичко, без да му пука дали някой ще се засегне и допълва, че дори той бил попилян на няколко пъти. Споделя, че живеел в дома на една известна софиянка и за да не я излага със селските си дрехи, го завела на шивач. Засичат се с Вучков в Операта. Александров бил изтупан с черен костюм и риза, която не можела да се купи от магазина, където конфекцията била еднаква. Спомня си, че който искал да бъде различен ходел при Йонка Шивачката.      

 

Виждайки го накипрен, Вучков го вика встрани и му казва, че този костюм не го прави по-интересен, а хората го зяпат, защото по магазините няма такава стока. Накрая му заявил, че по-добре да си вземе обикновена бяла риза, отколкото тази с финтифлюшки.

 

Макар професорът да не обичал да говори много за личния си живот, Ганчо твърди, че сякаш бил влюбен в Лили Иванова.

Чак бил прехласнат по нея, дори го карал да наблюдава ръцете й, когато пеела, тъй като според Вучков в тях имало страхотен финес. Смятал я за по-добра от Рита Павоне. Споделил, че Лили му казвала, че любовта съществува само в песните й.

 

Макар Александров да е категоричен, че не е чувал да са имали афера, Вучков не преставал да се прехласва по нея.

След като навършил 50 години, Вучков изведнъж спрял да пие алкохол. Иначе винаги казвал, че не е проблем да обърнат по две бутилки водка, но ще станат като парцали. По-добре е да пият по 1-2 чашки за блясък в очите.

Източник: Уикенд