На 31 януари, Юлиан Вучков щеше да навърши 87 години, от които 67 отдадени на остра социална критика, безпощадни политически анализи и коментари от всякакво естество в националните телевизии и печат.

 

Живата легенда на Павликени Ганчо Александров: Юлиан Вучков беше лудо влюбен в Лили Иванова

Културтрегерът Ганчо Александров връща лентата на спомените си още през 70-те години на миналия век. Тогава, макар и млад Юлиан Вучков обичал да критикува всичко, което се мернело пред очите му. Позволявал си да прави забележки дори на звезди от ранга на Апостол Карамитев и Гинка Станчева, но те не му се сърдели. Най-много се захласвал по Лили Иванова, за която дори предсказал, че ще бъде вечно на сцената. Въпреки това дори и тя понякога отнасяла по някоя и друга хаплива дума.

 

Ганчо Александров отбелязва, че Вучков бил прям и казвал всичко, без да му пука дали някой ще се засегне и допълва, че дори той бил попилян на няколко пъти. Споделя, че живеел в дома на една известна софиянка и за да не я излага със селските си дрехи, го завела на шивач. Засичат се с Вучков в Операта. Александров бил изтупан с черен костюм и риза, която не можела да се купи от магазина, където конфекцията била еднаква. Спомня си, че който искал да бъде различен ходел при Йонка Шивачката.      

 

Живата легенда на Павликени Ганчо Александров: Юлиан Вучков беше лудо влюбен в Лили Иванова - Снимка 2

Виждайки го накипрен, Вучков го вика встрани и му казва, че този костюм не го прави по-интересен, а хората го зяпат, защото по магазините няма такава стока. Накрая му заявил, че по-добре да си вземе обикновена бяла риза, отколкото тази с финтифлюшки.

 

Макар професорът да не обичал да говори много за личния си живот, Ганчо твърди, че сякаш бил влюбен в Лили Иванова.

Чак бил прехласнат по нея, дори го карал да наблюдава ръцете й, когато пеела, тъй като според Вучков в тях имало страхотен финес. Смятал я за по-добра от Рита Павоне. Споделил, че Лили му казвала, че любовта съществува само в песните й.

 

Макар Александров да е категоричен, че не е чувал да са имали афера, Вучков не преставал да се прехласва по нея.

След като навършил 50 години, Вучков изведнъж спрял да пие алкохол. Иначе винаги казвал, че не е проблем да обърнат по две бутилки водка, но ще станат като парцали. По-добре е да пият по 1-2 чашки за блясък в очите.

Източник: Уикенд