Несъмнено ще ви прозвучи абсурдно, но в същото време е факт, че пред XXI век в най-голямото село в община Хитрино – Тимарево раздават социални помощи на хора с увреждания с автомобил. „Импровизираното гише“ паркира пред входа на кметството, а за скандалната ситуация алармират жителите на селото. Временният директор на „Български пощи“, клон Шумен – Димитричка Неделчева обяснява, че причината е, че получили писмо от кмета на Хитрино – Нуридин Исмаил да освободят помещението до 10 декември. И тъй като общината може и да разполага с друго помещение, но такова не им било подсигурено, не им оставало нищо друго, освен служителят да застане и да раздава парите. В писмото Нуридин Исмаил, неслучайно наричан в родния си край Агата, пестеливо отбелязал, че бившата поща се опразва „за социални дейности“, каквото и са означава това.

 

Дали обаче това е истинската причина, поради която кметът, който е подкарал шести мандат начело на общината, си позволява да се държи като феодал, на когото всичко е позволено? В селото са убедени, че това е отмъщението му, понеже на миналите избори пощенският служител Мехмед Сюлейман си позволил да се яви на изборите като кандидат за кмет на Тимарево, при това издигнат от ДПС. Както е известно, самият Исмаил през 14 години от властването си в Хитрино - от 2003 до 2017 г. разчита на ДПС, докато от партията не го обвиняват във финансова афера с парите, отпуснати за общината след голямата ж.п. катастрофа. Тогава е изключен от ДПС и през следващите 6 години Агата, както го наричат зад гърба му, буквално скача от партия в партия – ГЕРБ, ДОСТ/БЗНС и накрая цопва в ПП-ДБ. През 2021 г. Нуридин Исмаил се присламчва към „Демократична България". Сега вече царува като кмет на „Продължаваме промяната”. Вероятно си въобразява, че понеже е докарал гласове за управляващата партия, може да си развява байрака, както си иска.

Жителите на с. Тимарево останаха без поща заради кметско отмъщение

Пощенският служител Мехмед Сюлейман, който си позволил да е опонент на управника и да бъде кандидат на ДПС, вече е преместен в клона в Белокопитово, откъдето трябва да обслужва и бившите си клиенти. Само че хората от Тимарево не могат да се разкарват до Белокопитово, за да си получат пенсиите и социалните помощи, понеже няма автобус между двете села. А да наемат такси не им е по джоба. „Досега в Белокопитово дойде само една жена – обяснява Мехмед Сюлейман. Изкуствено се създават проблеми на хората. Има и инвалиди. Това е наказание за тези, които са гласували за мен. Това е.”

 

Мехмед Сюлейман е намерил макар и временно решение на проблема, създаден от бездушната кметска заповед. Натоварва парите за пенсии и социални помощи в колата си и я паркира пред кметството в Тимарево. Пред този мобилен пощенски клон се извива опашка и, през смъкнатото стъкло хората получават сумите и се подписват на ведомостите. И това се случва в страна, член на Европейския съюз, а не в някоя затънтена провинция в третия свят.

 

Бившата регионална шефка на „Социално подпомагане” в Шумен Севджан Акиф не крие, че е гневна, понеже е недопустимо най-голямото село в община Хитрино да бъде оставено без

 поща. Тя подчертава, че от това сега страдат най-уязвимите – пенсионерите, майките с деца,

 социално слабите, инвалидите, въобще хората, които разчитат на финансова подкрепа от държавата. Друг е въпросът, че след като нямат поща, в Тимарево няма и къде да платят сметките си за електричество, телефон, интернет. На пръсти се броят тези, които ползват интернет банкиране.

 

И докато пощенският служител Мехмед Сюлейман е принуден да поеме риска и да разнася големи суми пари с личната си кола, и то без охрана, село Тимарево е изпратило 4-ма съветници в Общинския съвет в Хитрино, които явно поставят личното си спокойствие над всичко. Досега те не са си мръднали пръста да възроптаят срещу решението на кмета Нуридин Исмаил. „С какви очи ще погледнат хората, които са гласували за тях на изборите?” – питат се в Тимарево. Вариантът да се раздават пенсии и социални помощи на открито от колата на пощальона, разбира се, е временно решение, и то само когато времето позволява.

„Какво ще стане обаче, когато завее и зафучи в този труден район, какво правим тогава?” – питат се в селото.

 

Областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев обяснява, че е наясно с проблема на Тимарево, но нищо повече, не може да направи. „Изпратих писмо до кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, защото инициативата за закриването на пощата в селото е негова. Тя не идва от Космоса“ – казва проф. Добрев. Той уточнява, че помещението е общинска собственост и въпреки молбата за отсрочка поне два месеца, в интерес на населението, кметът просто си влязъл във владение. „Отговорността е на Нуридин Исмаил“, категоричен е проф. Добрев.

„Моите правомощия спират дотук, написал съм му писмо. Но кметът не е реагирал все още. Попитайте го защо. Не е редно хора с увреждания да ходят до Белокопитово“ – анализира скандалната ситуация областният управител.

 

Потърсен за коментар кметът на Хитрино Исмаил е лаконичен: „Каквото трябва ще се направи!“. Досега обаче нищо не е направено. Няма напрежение в селото. Хората са спокойни. Ще се намери решение и хората няма да останат необслужени, с бодър тон рапортува кметицата на селото Мухнириет Басри.  Тя май е единствената оптимистка в тази история, която показва какво се случва в една община, управлявана 20 години от самозабравил се феодал.

Източник: Уикенд