Цените на столичните жилища са се повишили със значителен процент за последните 12 месеца.

 

Една от причините за това е ниската лихва по ипотечните кредити, което допринася за увеличаването на търсенето. Средната цена на двустайните жилища в квартал "Павлово" е нараснала с около 43 процента, като в момента е 2010 евро на квадратен метър. Подобна е ситуацията и в квартал "Хладилника", където цените са се повишили с над 39 процента, като в момента средната цена е около 2405 евро на квадратен метър.

 

Жилищата в София поскъпнаха с 43% за година

Повишението на цените на жилищата в различните квартали на София зависи от вида жилище, което се предлагат на пазара. Наличието на нови луксозни апартаменти води до значително увеличение на цените, докато продажбата на по-скромни и стари апартаменти е на по-ниска цена. Основната причина за растежа на цените е свързана с повишаването на цените на строителните материали и на заплатите в сектора.

 

Кварталите "Лагера" и "Мусагеница" също са отбелязали значително увеличение на цените, съответно с повишение от 559 евро и 525 евро на квадратен метър. В "Изгрев", "Изток" и "Лозенец" цените на двустайните апартаменти са над 2800 евро на квадратен метър.

 

Нарастването на цените на жилищата е и в резултат на голямото търсене, което е стимулирано от изключително ниските лихви по ипотечните заеми в България. Годишната лихва по новите жилищни кредити варира около 2.80%, сочат данните на БНБ.

Източник: Уикенд