Швейцарската банка „Креди сюис“ е пред фалит. Тя е обект на разследване от властите в страната и търпи огромни загуби.

Финансовата институция е глобена с 2 млн. франка, след като бе осъдена. Причината е пране на пари на българската мафия.

Става въпрос за наркобос номер едно на България Евелин Банев, известен повече като Брендо. Разследващите считат, че той е успял да „изпере“ 12 млн. франка, които бяха конфискувани от банката. Освен това банката трябва да изплати 19 млн. швейцарски франка като компенсация за пропуснати ползи вследствие на „прането“ на пари.

В хода на разследването е станало ясно, че българка, работеща в същата банка, е помагала на Брендо. По швейцарските закони е забранено да се обяви публично името й. Знае се само, че инициалите й са Е. П. Бивша тенисистка е и е участвала в олимпийските игри през 1992 г.

Най-вероятно става дума за Елена Пампулова, която съвпада с този профил. Тя бе осъдена на 20 месеца условно и й бе наложена парична глоба.

Бившата спортистка е била разпитана и за друг клиент на банката, който е българин. Това е Константин Дишлиев, който бе разстрелян в центъра на София през 2005 г. и който се води баджанак на Брендо. Разследващите я попитали дали не се е усъмнила, че този човек също е техен клиент, но тя отговорила, че от нея нищо не е зависило и тези неща се обсъждали на по-високите нива.

В основата на всичко всъщност е бивш служител на Брендо. Става въпрос за негов бивш адвокат, който е швейцарец. Преди време бил уловен да краде от Банев и веднага бил уволнен.

Дълго време събирал доказателства срещу 58-годишния Брендо, за да му отмъсти, Така сигнализирал на властите, но покрай българския дилър изгоряла и „Креди сюис“.

Това е втората по-големина банка в Швейцария. Загубите й от глобите, конфискациите и компенсациите общо е 33 млн. швейцарски франка, което е огромна сума.

Източник: Галерия