Пещера Проходна, която е известна като Очите на Бога или Окната, е едно от родните чудеса.

 

В днешно време тя се използва основно за декор на наши и чужди филмови продукции. Преди хиляда години това приказно място е било арена за богомилски ритуали и просвещения във все още скритите и трудно развиващи се духовни способности на човека.

Казано с други думи – на онези вълшебни явления, за които се разказва в приказките и които притежават някои от най-големите ясновидци.

 

Според някои богомилите са използвали пещерата за място за „излъчване“ или пътуване във времето и пространството. Дори радиостезистите признават, че въздухът там е по-различен и неповторимо уникален.

 

Разбира се дори и това чудо не е успяло да спаси Окната от просташките надписи, появили се пред последните години върху скалите на иначе леснодостъпната пещера. На 21 март – Пролетното равноденствие в Проходната се провеждал богомилски събор – и до днес светлината от огромните очи пада така, че се отразява на отсрещната стена под образа на Христос. Това разкрива един от последователите на богомилството Дамян Попхристов, който обяснява, че пещерата се е използвала за максимална изолация на външното въздействие на планетата върху човека.

 

Така например навремето жените влизали в пещерата 40 дни преди раждане и излизали от нея 40 дни след раждането, за да се сведе до минимум звездното въздействие. По този начин натрупаната в предишните прераждания карма се изчиствала.

 

Пещерният лъв е Пазителят на пещера Проходна и всеки кандидат за посвещение трябва да получи неговото символично разрешение. За извършването на самото посвещение се минава първо през Божиите очи – Оглашаването. След това се преминава през двете утроби, следва тесен проход с ролята на родилен канал. Идеята е преминаването през него да бъде съпреживяване наново на смъртта т.е. връщане отново в лоното, в утробата.

 

Едва след това идва Пазителят – лъвът, пред когото кандидатът за просвещение се изправя пред него и трябва да произнесе свещената клетва на богомилите, която да го допусне до следващия етап.

 

Зад лъва се намира тъмното място, където се разчупва хлябът. Именно от тъмнината се ражда светлина. На финала на просвещението, кандидатът застава в пентакъл със затворени крака и ръце, за да почувства покачването на енергията от земята нагоре по тялото. Когато енергията достигне до първата сакрална чакра, краката се отварят, за да не върви енергията по-надолу. Достигайки до сърдечната чакра, енергията отваря ръцете и тогава се изчаква моментът, в който тя ще се качи до коронната чакра.

 

Попхристов отбелязва, че при реално просвещение започва въртенето на енергията, усещано от човека като завъртане.

Пещера Проходна се намира на два километра от с. Карлуково, община Луковит. Тя се е образувала преди около 68 млн. години в резултат на карстовите процеси.

 

Освен изключително впечатляваща, Проходна е най-дългият пещерен тунел в страната. Представлява естествен скален мост с дължина 262 метра, има два входа – голям и малък. Именно тези естествени дадености се използват в богомилските посвещения.

Източник: Уикенд

 

Жените влизали в пещера Проходна 40 дни преди раждането, за да изчистят кармата на рожбите си