Жената до Васил Божков – Елена Динева се появи на премиерата на документалния филм „Ваятелят на светове“, посветен на писателя Владимир Зарев. Динева показа стил и класа,

 

Милионерката Елена беше събрала посивелите си коси в небрежен кок, без капка грим, елегантно и скъпо облечена, тя тихомълком изгледа филма на режисьора Владимир Борисов, за когото „Ваятелят на светове“ е дебют в пълнометражното документално кино. Премиерата на лентата се състоя в кино „Одеон“ в София. Филмът е по идея на режисьора Галина Кралева, но точно когато получава финансиране за реализацията му, тя си отива от този свят. Това е документален портрет за Владимир Зарев, наричан в немскоезичния литературен и читателски свят българският Балзак.

 

Във „Ваятелят на светове“ писателят откровено и с чувство за хумор разказва за своето детство, за семейството си, за първите си опити да пише проза и лирика, за бохемската си младост, за призванието да бъдеш писател, разсъждава за вярата, за свободата, за властта и страха – централни теми в неговото богато творчество.

 

Благодарение на разказите и впечатленията на близки, приятели и колеги на Владимир Зарев авторите на филма „Ваятелят на светове“ разкриват богатия и пъстър духовен и житейски свят на твореца. Филмът в заснет във Видин, откъдето е родът на писателя, центъра на София, където е израснал и Созопол, където в зряла възраст е кръстен. Зарев разказва и как се е зародила идеята за написването на най-известната му романова трилогия „Битието“, „Изходът“, „Законът“, по която беше заснет и сериалът „Дървото на живота“.

 

Елена Динева изгледа с интерес филма, купи си книга на писателя, изпуши няколко пурети и се отправи към возилото, където я чакаше шофьорът й. Жената до Божков беше в компанията на приятелка, но без охрана. Тя не се набиваше на очи и не бе разпозната от почти никого.

 

Единствено скъпите й маркови дрехи и чантата на „Шанел“ за 20 бона правеха впечатление на хората, разбиращи от марки. Тихо, възпитано и сдържано – така се държеше Динева на премиерата. Това, което прави впечатление е и фактът, че милионершата няма абсолютно никакви корекции по лицето си и е напълно естествена, въпреки огромните си финансови възможност и възможността да се тунингова. Тя дори не си боядисва косата. Единствено залага на класни дрехи, бижута и аксесоари.

 

„Божков не е глупав, никога не би си взел за жена тунингована мадама", коментират запознати с вкуса за жени на хазартния бос.

 

Елена Динева е вече 25 години до Васил в бизнеса, като и в интимен план. Тя започва кариерата си като млада и напета красавица в началото на 90-те, когато стажува в пресцентъра на „Мултигруп".

След като пристава под крилото на Васил Божков, Елена шеметно се издига за месеци до маркетингов директор в „Нове холдинг. Наричана от мнозина „съпруга в сянка" на бизнесмена, напористата дама постепенно става съдружник на богаташа в половин дузина компании. Стои в основата на разработването на българската. букмейкърска компания „Еврофутбол“, част е и от инфраструктурните проекти на Божков, като чрез своята „Българска енергийна група” участва в приватизацията на водно и топлоелектрически централи. Чрез фирмата „Българска енергийна група” през ноември 2006 г. беше купена ВЕЦ „Тича“. Чрез своя фирма Динева притежава 95% от „Българска енергийна група”, а другите 5% са на сина на Янчо Таков – Янчо Таков-младши. Елена е и член на управителния съвет на създадената от Васил Божков фондация „Тракия”, заедно с покойния вече Светлин Русев и Радосвет Радев.

 

През годините десетки знайни и незнайни старлетки се опитваха да трупат имидж, като сами си приписваха връзки с най-богатия българин. Спрягани за интимни с големия бос бяха певицата Лилана и Колежката й от „Стар академи” Аксиния. Всъщност обаче, през всички бурни години на прехода, та чак до днес, единствената жена със сериозна тежест в живота на Божков си остава Елена Динева. Жена със стил и класа, която помогна на милиардера да съгради истинска империя.

Източник: Уикенд