Съпругата на лидера на „Да, България“ и съпредседател на ДБ Христо Иванов – Йорданка Иванова, е действала като неформален юридически съветник на криптопирамидата NEXO.

 

Служители в разследването дружество твърдят, че целта на съпругата на Иванов е била осуетяване на приемането на закон в Брюксел, пречещ на търговията с криптовалута на Стария континент.

 

Жената на лидера на „Да, България“, забъркана с NEXO

Припомняме, че Европарламентът обсъди темата с криптовалутите и регулацията на бизнеса на територията на ЕС през пролетта на миналата година.

Иванова живее и работи в Брюксел от 2019 г. насам като адвокат по прилагане на правото на ЕС в областта на дигитализацията и информационната сигурност.

 

Съществуват съмнения, че тя е купила апартамента си в Брюксел с пари от NEXO. Припомняме, че за имота се разбра преди година и половина, когато Христо Иванов декларира покупката му пред КПКОНПИ от 11.06.2021 г. в качеството си на депутат на 46-то НС.

Според декларацията за жилището от 75 кв. м. и гараж 16 кв. м. в същата кооперация, семейството на Иванов е броило общо 2737 лв.

Въпреки скандално ниската сума от КПКОНПИ все още не са стартирали разследване за имотната покупка на политика.

 

Жената на лидера на „Да, България“, забъркана с NEXO - Снимка 2

След като скандалът с даренията към партията на Иванов стигна и до НС, от „Да, България“ официално обявиха, че физическите дарители на партията, работещи в NEXO, като някои от тях са и сред основателите на партията.

Отлично осведомени източници обаче посочват, че парите са предоставени лично от Калин Кънчев, който е баща на основателя на криптопирамидата Коста Кънчев.

 

Бърза проверка в сайта на „Да, България“ сочи, че това е единствената партия в страната, която официално приема дарения в криптовалута. Според обявлението, те се приемат в подкрепа на демократичната кауза, но само срещу посочен точен адрес, трите имена и ЕГН на даряващия, както и публичния ключ за криптопортфейла му.

Източник: Уикенд