Десетки политици се извървяха един през друг в наводнените села в Карловско – Богдан, Слатина, Каравелово, Розино и Столетово.

Всички те твърдяха, че са отишли да помогнат безвъзмездно на пострадалите хора, но не всички бяха посрещнати с широко отворени обятия. За никого не е тайна, че се надпреварват да минават през там заради предстоящите парламентарни избори.

Сред политиците, които навестиха пострадалите от наводненията села бяха Кирил Петков, Корнелия Нинова, Елисавета Белобрадова и редица други от всякаква украска. Всички те се снимаха демонстративно с гумени галоши и прави лопати в грозни опити да си направят пиар по време на чума. И работата им, както сами се досещате, се изчерпваше дотам.

Хора на Костя Копейкин заснеха Кирил Петков да влиза в пререкания с жители на с. Богдан, на които уж беше отишъл да помогне. Възрастна жена, чийто дом е почти изцяло наводнен от придошлите води на р. Стряма го помоли да си тръгне.
Въпреки всичко от ПП твърдяха, че местните жители са били настроени срещу Петков от активисти на „Възраждане“. 
От Възраждане пък на свой ред предложиха чрез Цончо Ганев множеството пострадали хора, чиито домове бяха опустошени да бъдат настанени за срок от три месеца на пълен пансион в петзвездни хотели по родното Черноморие, както бяха настанени украинците.

Вече мина повече от седмица откакто опустошителните наводнения застигнаха Карловско, а лесовъдите продължават да спорят дали незаконна сеч е допринесла за бедствието или причината е друга.
Местните жители са категорични, че именно поголовната сеч е причина за потопа. Те твърдят, че бракониерите се ползват с благоразположението на директора на ДГС „Клисура“ – инж. Христо Колев. Само за последните месеци били изсечени стотици дървета над с. Слатина, а незаконният дърводобив е спомогнал почти пълното унищожение на пет села в Карловско.

Според доскорошния зам.-министър на екологията Тома Белев обаче потопът е бил неизбежен, предвид излелите се 190 л./кв.м. дъжд и то в рамките на няколко часа.
Той е категоричен, че не съществува техническо съоръжение, което да спре подобен потоп и допълва, че в случая става въпрос за природно бедствие от гигантски мащаб, а не за човешка немарливост.

Минимум 100 милиона лева ще струва възстановяването на щетите след потопа в Карловско. Това сочат грубите сметки. Напълно унищожена е 150 000 кв. м. улична настилка, разрушени са 24 км. общински пътища, както и седем моста. Напълно разрушени са 4 речни корита и 11 мостови съоръжения.

Загубите на частните лица се изчисляват на около 25 млн. лева. Водната стихия е разрушила напълно 342 къщи, над 200 ниви със засаждения са били наводнени. Хиляди животни са загинали в потопа, а изчезналите до момента автомобили, са 67.

В дните след потопа в селата Богдан, Розино и Каравелово, са издъхнали трима души от инфаркт. Те не са могли да преодолеят застигналия ги ужас. 
86-годишна жена от Каравелово се обеси в дома си след трагедията. Кметицата на селото обаче твърди, че смъртта й не е в резултат на потопа и уточнява, че възрастната жена страдала от деменция.

Трагедията извади наяве и низши човешки страсти. 
Дни след потопа пострадалите от наводненията си отправяха взаимни обвинения за мародерство и за хора, възползвали се неправомерно от отпуснати помощи. 

Единствената добра новина след водното бедствие е съпричастността, която хиляди българи демонстрираха към пострадалите.
Източник: Уикенд

Жена се самоуби след наводнението в Карловско, не могла да го понесе