Масовите пожари в Гърция, унищожили огромни маслинови масиви, доведоха до осезаемо поскъпване на зехтина. Сушата пък  доведе до драстично влошаване на реколтата и тя ще е с поне 1/3 по- слаба от обичайната. Това е и причината цените на продукта да скачат и в южната съседка почти двойно.

 

Потребителите се питат дали у нас ще поскъпне слънчогледовото олио. Шефът на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яни Янев смята, че няма такава тенденция. „Заради по-труден достъп до суровина нашите предприятия работят с по-нисък капацитет. Това няма да е причина да се повиши цената, защото има свободен пазар – ако ние не можем да произведем конкурентно олио, ще внесем от съседните страни“, успокоява той купувачите.

 

Всъщност след препускащите цени, изправили  на нокти потребителите и предизвикали истерия на пазара, олиото поевтиня с 58% на световния пазар и към момента цената му у нас е около 4 лв. за литър. Цифрите се надуха през пролетта на миналата година заради войната в Украйна. Към днешна дата обаче цената на слънчогледовото семе на международните пазари е много ниска като най-големите износители на слънчоглед и готова продукция, остават Русия и Украйна.

 

Собственици на фабрики напомнят, че до 15 септември е забранен вносът на слънчоглед от Украйна. Според тях тази забрана ще падне и това би трябвало да се случи, за да не ни санкционира ЕС. Производителите алармират, че тази година у нас са засети 7,5 млн. декара площи, което е със 796 по-малко от миналата година, а и качеството на слънчогледа е изключително лошо. Обяснението – отново голямата суша, която е повлияла на показателите на слънчогледа.

 

Въпреки успокоението, че не се очаква висока цена на олиото, цената в крайна сметка се определя от пазара и няма как да се прогнозира дали ще се повиши, коментират във фабриките.

 

Засега сериозен скок на цените на зехтина, който става предпочитаната мазнина, също няма, но цифрата върху етикетите по принцип е висока и повечето купувачи дебнат да купят продукта на промоция или пък гледат да напазаруват количества на едро заради отстъпките. Литър зехтин у нас струва около 20-ина лева, а при акции с намаления може да купите бутилката между 15 и 18 лева. По-скъпите марки обаче държат цена над 26-27 лева.

 

„Това са цени от минало- годишната реколта. Новите количества ще са поне с 5-6 лева по-скъпи, защото се очертава световен дефицит – в Гърция и Испания реколтата е много по-малка, а Турция забрани износа. Остава италианският зехтин, който обаче е  с най-лошо качество”, коментират експерти.

Източник: Уикенд