Слухът, който се носи за предстоящо затваряне на плажовете в България поради епидемия от различни опасни инфекции като холера, салмонела, хепатит и други чревни инфекции във водата на Черно море, създаде сериозни притеснения сред представителите на туристическия сектор.

 

Според тази масово разпространявана мълва, здравните власти в България ще бъдат принудени да поставят под карантина плажовете поради наличието на патогенни зарази, които са възникнали след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ "Нова Каховка" в Одеса.

 

Затварят плажовете в България, идва епидемия от холера и хепатит

Седмица след терористичния акт, извършен от руските окупатори, здравните власти в Украйна официално съобщиха, че има повишена микробиологична активност на повърхността на черноморската вода в Одеска област. В резултат, плажовете в този район са затворени от няколко дни, а властите издали заповед да не се консумира черноморска риба и други морски продукти.

След проведени проби, бе установено, че над 10 тона риба не отговарят на санитарните изисквания и бяха унищожени. Екологичната инспекция в Украйна отбелязва значителни промени в химичния състав на пробите от морската вода на Одеското крайбрежие от началото на юни. Солеността на водата там е почти три пъти по-ниска от нормалната, а съдържанието на желязо е пет пъти по-високо.

 

Проби, взети от морската вода на плажовете в Одеска област след взривяването и разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“ в Украйна, показваха наличието на салмонела, хепатит, холера и други патогени, които предизвикват чревна инфекция. Слухът, че заразени и дори радиоактивни води от взривения язовир „Каховка“ са се влели в Черно море, вече масово се разпространява и в Румъния, след като властите в северната ни съседка предупредиха, че очакват черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане след около десетина дни.

 

Упорито се мълви, че в края на месец юни всички плажни ивици в Румъния ще бъдат затворени и забранени за посещаване.

Очаква се замърсените води да достигнат до Българското Черноморие в първите дни на месец юли. В социалните мрежи вече масово се разпространява мнението на екоактивисти и експерти, че заразата ще бъде докарана по Черно море до родните крайбрежни ивици, и че летният сезон може да бъде отменен.

 

„Морето е чисто и всички могат спокойно да се къпят. Трябва да са спокойни, че ако се случи нещо, то своевременно ще бъдат предупредени“, обяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

 

Въпреки уверението на министъра сред рибарите във Варненска област се разпространява слухът, че риболовът в Черно море ще бъде забранен още следващата седмица, а в средата на юли плажовете на север ще бъдат затворени.

„Дори опасенията за предстояща гигантска екокатастрофа в Черно море да не се потвърдят, вече има нанесени огромни щети върху туризма ни - има много отменени резервации от английски и германски туристи. Не е нужно и вие да тиражирате спекулации и да плашите хората. Може би става въпрос за целенасочена руска пропаганда, която цели да провали летния сезон в Румъния и в България“, кърши ръце

хотелиер от Балчик.

 

Предупреждение за ужасяващи последици в Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море обаче отправи и експертът по водите Франк Галан в интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт“. Според него вливащите се в Черно море води от взривения „Нова Каховка“ ще засегне „необратимо морската екосистема на Черно море, а последиците от екокатастрофата ще бъдат усещани десетилетия напред.

 

Същевременно от изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) отрекоха плъзналия в социалните мрежи слух, че двата открити мъртви преди дни делфина в Поморие и край бургаския плаж „Форос“, са умрели вследствие на отровни води, влели се в Черно море от взривения язовир „Нова Каховка“.

Източник: Уикенд