Едно от имената, разследвани за съпричастност към атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, е това на Янко Попов – Туцо – кумец на Сретен Йосич и приятел от години с издирвания от Интерпол Красимир Каменов – Къро.

 

Източници от МВР разкриват, че за изготвянето на бомбата вероятно са били ангажирани Румен Садовски, наричан още Дивака и Едноръкия, и Боян Харалампиев, фигура от подземния „Люлин“, известен с прякора Митничаря.

 

Защо бомбата срещу Гешев избухна точно след връщането му от Киев?

Припомняме, че дълбочината на кратера, който остави бомбата за Гешев, бе 30-40 см. и диаметър близо 3 метра. Силата на взрива е еквивалентна на не по-малко от 3 кг. тротил, разкрива зам.-главният прокурор и шеф на НСлС – Борислав Сарафов.

Според експерти обаче използваният тротил е бил тройно по-малко – между  300 гр. и 1.5 кг., което всъщност е спасило живота на Гешев. 

Главният прокурор не влезе в детайли с кого е пътувал в автомобила в момента на атентата срещу него.

 

Като логистик се сочи Янко Попов – Туцо, който допреди 6 месеца е бил зад решетките, където излежава присъда за участието си в банда за поръчкови убийства „Килърите“. Той излиза почти невредим от всякакви премеждия, благодарение на близките си връзки с най-различни фигури от обществото като покойния виден сикаджия бай Миле, вдовицата му Силвия Панагорова, Сретен Йосич и се стигне до кръговете „Банкя“ и „Монтерей“.

 

Синът му Радослав Попов пък е управител на петролна фирма, свързана с руски олигарси. Като цяло семейството на уж обикновените хора от Самоков, е пуснало пипала в най-различни кръгове – от наркобосове до кремълски политици.

 

Според оперативната информация в кръга на Янко Попов–Туцо има поне двама души, които биха могли да сглобят бомбата срещу Гешев – Румен Садовски и Боян Харалампиев.

Първият е бил част от свитата на покойния висаджия Димитър Димитров–Маймуняка. През годините Садовски се подвизава като автокрадец, замесен е в обири на тирове, точи и банкови карти. През 2009 г. е разследван за поставена бомба пред клуб „Планет“ в София. Любопитен факт е, че тогава той е наясно с всяка стъпка на ченгетата.

 

Харалампиев пък има тясна специализация в бранша. През годините той се подвизава в прословутата Банда на чуковете на бившите съратници Христофорос Аманатидис–Таки и Красимир Каменов – Къро.

Разследван е като майстор на бомбата, избухнала в „Мерцедес“-а на Иван Тодоров-Доктора.

 

И ако Дивака, Митничаря и Туцо, са забъркани по някакъв начин с бомбата срещу Гешев, то логично е да се запитаме откъде идва поръчката.

Освен Къро, който напоследък е дежурен заподозрян и самият Иван Гешев дава изявления за него от време навреме като поръчител на убийства и подготвяни покушения срещу прокурори, от МВР споменават и руска връзка, която протича по линия на бизнес партньорствата на Радослав Попов.

 

Тя обаче е слабо вероятна. Най-логично е Къро да е поръчителят на взрива, твърдят хора от подземния свят. Самият той има не една и две причини да е ядосан на главния прокурор. А и да не пропускаме факта, че от подземните лидери той е този, който има смелостта да вдига ръка срещу властта. Най-малкото защото наскоро бе вкаран в списъка на издирваните от Интерпол.

 

Макар той от години да не живее в България и да не фигурира в нито една фирма, бизнесът му ни най-малко не е пострадал от това. Освен това периодично си организира оперативки в Доминикана с подставените си лица. Има стабилни връзки и в НСО, които охраняват властта, така че за него не е проблем да се информира откъде минава кортежът на Гешев.

 

Мащабните инвестиционни планове на „Руснефтехим Болканс“ замират през 2014 г. заради фалита й. това се случва, след като босът й Сергей Шекланов се забърква в огромен скандал с банково източване на стотици милиони долари.

През 2018 г. Шекланов издъхва мистериозно на яхтата си край Москва, а наследниците му и до днес нямат намерение да ликвидират българската си компания, а покрай нея и връзките си с българските подземни авторитети. Така синът на Туцо и до момента се води член на Управителния съвет.

 

Случайно или не, бомбата избухна по пътя на Гешев малко, след като той се върна от Киев, а Върховната административна прокуратура започва проверка как се прилагат санкциите на ЕС срещу Русия у нас. Освен руски фирми, имащи бизнес в страните от Евросъюза, в санкционния списък влизат и стотици олигарси, политици, депутати и висши чиновници от обкръжението на Путин. Имотите и сметките на въпросните чужди компании и физически лица трябва да бъдат моментално запорирани, щом спецслужбите ги открият. За момента все още нищо не е запорирано на цял куп руски чиновници и фирми, санкционирани от Брюксел. Може би най-после след проведената от Гешев проверка, властите и по-специално ДАНС, за която пък стана ясно, че е пълна с руски шпиони, ще им се наложи да прогледнат.

Източник: Уикенд, crimesbg.com