Заплаха за живота на топ ченгето от ГДНП – Михаил Наумов предизвика смут в криминална София.

 

Униформеният, познат в полицейските среди като Мишо Наумов, е нагазил във вражески води, след като преди дни бил изненадан от анонимна заплаха, че може да бъде убит, докладват запознати от върховете на МВР.

 

Заплашиха топ ченгето Михаил Наумов с убийство

По всяка вероятност заплахата срещу униформения със спорна репутация е провокирана от работата му като шеф на спецотдела „Престъпления срещу личността“ в ГДНП, където е на пряко подчинение на един от тримата зам.-шефове на ГДНП ст. комисар Борислав Муеров.

 

На този етап липсва каквато и да била официална информация по случая от МВР. Запознати обаче издават, че очевидно опасността е възприета на сериозно, след като Наумов получил денонощна охрана. Дали пък поводът за напрежението не е заровен някъде в миналото на топ полицая.

В този смисъл трябва да припомним, че Наумов е възпитаник на т.нар. „ковачница на кадри за мутрите“ – Средното спортно училище „Чавдар“ на ЦСКА, а след това и в Централното спортно училище „Олимпийски надежди по борба“.

 

От тези учебни заведения тръгват Васил Илиев, Пенчо Младенов и още няколко борци, които основават силовата групировка ВИС.

През 1986 г. Мишо Наумов влиза в юношеския национален отбор по борба, после в младежкия, а след това и в мъжкия.

 

Наумов посочи, че във ВИС имало само няколко души, които са се занимавали с този спорт. Образът, който се наложи в общественото мнение за бореца, беше на дебеловрат мъж с ниско чело и къса подстрижка.  В този ред на мисли той подчерта, че никога не е изглеждал по този начин.

 

След 10 ноември Наумов постъпва в III РУ в столицата в група „Охрана на обществения ред“. През 1992 г. става младши районен инспектор, а през 1993 г. – помощник оперативен. Кариерата му е тясно свързана с възхода на ГЕРБ, издават запознати.

 

Миналата пролет дойде новината, че Михаил Наумов е поредният МВР-служител, който в свободното си време се подвизава като църковен деятел. Той е иподякон и вече участва в и участва в епископски служби в Троянския манастир.

 

Кадрите са запечатали Михаил Наумов със сериозна физиономия, заменил цивилните дрехи с тържествен стихар (специална одежда с византийска кройка в червено и златно). Като прилежен служител на Величкия епископ Сионий, той разнася в ръцете си свещника с три свещи – т.нар. трикир.

 

Тук е мястото да отбележим, че от улицата човек не може да се включи в църковната служба. Все пак има столетна йерархическа стълба, а иподяконите, какъвто е Наумов, за да стъпят на нея, трябва да преминат през съответната процедура, която на църковен език се нарича хиротесия. Запознати издават, че са забелязали Наумов да служи и в Бачковския манастир.

 

За присъствието му в храмовете на манастирите край Троян и Бачково има простичко обяснение – техен игумен е епископ Сионий със светското име Стефан Радев.

В светския живот Михаил Наумов е дългогодишен кадър на МВР – там работи още от началото на 90-те години, като преди това усвоил борба, джудо и самбо в ковачницата на „кадри за мутрите“. Явно сега в една по-зряла възраст е направил завой в духовните търсения.

Източник: Уикенд