Станимир Георгиев – зам.-министърът на отбраната, е брат на известната журналистка Зоя Димитрова, която напусна този свят през 2015 г. Родени са в Плевен като Зоя е по-голяма от брат си с 4 години. И двамата имат добро образование и добри кариери. Тук е мястото да отбележим, че Георгиев израства в службата, без да използва множеството връзки и контакти на сестра си в онези години.

 

За пръв път става зам.-министър на отбраната по времето на министър Драгомир Заков в кабинета на Кирил Петков. Завършил е военното училище в Долна Митрополия и е инженер по радиоелектроника.  Учил е и във Военна академия „Г.С Раковски”, минал е през курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Работил е в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа в Нидерландия, а също и в главната квартира на НАТО в Брюксел. Бил е дълги години служител и в Министерството на отбраната, откъдето са и близките му контакти с министър Тодор Тагарев.

 

Приживе Зоя Димитрова е разследваща журналистка, като започва кариерата си в списание „Общество и право”. Името й е свързано с несъществуващия вече в. „168 часа” в силните му години. Основава заедно с Кристина Патрашкова и Явор Дачков в. „Галерия” и за кратко е главен редактор. Пише и две книги – „Спомени за Огнян Дойнов” и „Любен Гоцев – човекът в сянка”, която влошава отношенията й с доайена на кръга „Монтерей”.

 

Зоя Димитрова е първата и единствена досега говорителка на ДАНС. Заема този пост при основаването на Агенцията, когато председател е Петко Сертов.

Източник: Уикенд