Рангел Бизюрев, който бе обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица, е  бил заловен от полицията в Дания след 4-месечно издирване от родните власти. Оказва се, че убиецът е сменил 4 пъти самоличността си, докато се е укривал в различни държави.

 

30-годишният Рангел е бил арестуван в сряда сутринта от полицейските сили в Кралство Дания в малък провинциален град, докато миел стъкла, става ясно от изказване на шефката на пловдивската окръжна прокуратура Ваня Христева.

 

Запознати посочват, че информацията за местонахождението на Рангел е постъпила в полицията в Дания от чуждестранна полицейска служба, а не от българските власти. 30-годишният Рангел беше издирван под дърво и камък по искане на България от почти 4 месеца, след като на 20 юли т.г. уби от бой 24-годишния Димитър Малинов.

 

Заловеният в Дания убиец на Митко от Цалапица сменил 4 самоличности

Жертвата Димитър Малинов

Убийството в Цалапица привлече медийно внимание и справедливо обществено възмущение благодарение на семейството на убития Димитър Малинов. Трупът на 24-годишния мъж беше изровен от импровизиран плитък гроб под строителни отпадъци в покрайнините на Цалапица седмица по-късно, след като майката на жертвата насочи криминалистите към местопрестъплението.

Заради нескопосаното разследване убиецът на Митко – Рангел, успя да избяга от България, след като на 24 юли отлетя за Франкфурт през аерогара „София“. Това предизвика шумни протести в града и доведе до уволненията на шефовете на полицията в Пловдив и Стамболийски.

 

Заловеният в Дания убиец на Митко от Цалапица сменил 4 самоличности - Снимка 2

Соченият за убиец Рангел Бизюрев

Докато Рангел беше дирен безрезултатно от полицията в Германия, като съпричастни към убийството на Митко бяха арестувани 19-годишните близнаци Борислав и Валентин Динкови. Според разследването именно братята са подмамили Димитър да излезе от дома си, подлагайки го на Рангел Бизюрев. Братята станали свидетели как Рангел умъртвил от бой Митко, а след това близнаците помогнали на килъра да заровят трупа на жертвата.

 

Впоследствие Рангел се укривал 4 дни в къщата на близнаците преди на 24 юли да отлети за Германия.

Запознат с действията по издирването на Рангел Бизюрев разкрива, че той е използвал 4 фалшиви лични карти на български граждани, вероятно купени още преди бягството му от България. Смята се, че Рангел се е снабдил с тестето фалшиви документи от пловдивска престъпна група, специализирана в изработването на фалшиви документи за самоличност. На черния пазар фалшива лична карта се търгува между 500 и 3000 лева.

 

Заловеният в Дания убиец на Митко от Цалапица сменил 4 самоличности - Снимка 3

Близнаците Борислав и Валентин Динкови

„С различните фалшиви документи за самоличност Рангел е обиколил половин Европа, без да бъде заловен. След като полицията в Германия е стартирала издирването му, той е избягал в Нидерландия. Има данни, че се е укривал и във Франция и Италия, преди да се озове в Дания, където беше заловен“, разкрива запознат.

 

Думите му се потвърждават и от началника на сектор „Издирване” в Главна дирекция „Национална полиция" Стефан Джолев, според когото Рангел е използвал фалшиви документи за самоличност.

 

От изявлението на Джолев пред медиите стана известно и друго – че Рангел е бил подпомаган и укриван от българи, живеещи зад граница.

Джолев остави без коментар слуха, че местонахождението на убиеца е било издадено от българин, работещ като строителен работник в Дания, който научил, че издирваният за жестоко убийство Рангел Бизюрев от няколко дни е в същия град, и сам подал информация до местната полиция.

 

След като стана известно, че Рангел Бизюрев е задържан в Дания, майката на убития Митко – Атанаска Бакалова, лансира версията, че той може да не е физическият убиец на сина й, а да е поел чужда вина, намеквайки, че подозира близнаците Борислав и Валентин Динкови като екзекутори на Митко.

 

„Рангел няма финансова възможност да си купи фалшиви документи за самоличност и да обикаля половин Европа, без да бъде заловен. Някой му е дал пари и контакти. Братята близнаци имат финансова възможност. В Цалапица се мълви, че Борислав и Валентин са пребили Митко, защото той се задявал с момиче, което единият от близнаците харесвал“, твърдят близките на убития Димитър Малинов.

 

До този момент Валентин и Борислав Динкови са привлечени като обвиняеми като помагачи в убийството на Рангел, въпреки настояването на майката на загиналия Димитър, че братята трябва да бъдат съдени наравно с Рангел Бизюрев като убийци на сина й. Според шефката на окръжната прокуратура в Пловдив Ваня Христева след екстрадирането на Рангел в България ще се правят очни ставки и ще се проверяват версии, като не е изключен и нов следствен експеримент и бъдещо прецизиране на обвиненията спрямо близнаците Борислав и Валентин.

Източник: Уикенд, crimesbg.com