Основният заподозрян от турските власти за трафика на 55 кг. кокаин е родственик на бразилския посланик у нас Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс. Той работи в дипломатическата мисия и живее в София от две години.

 

Припомняме, че дрогата бе открита в колата на посолството на Бразилия в България на ГКПП „Капъкуле“ във вторник сутринта, след като поведението на шофьора на лимузината усъмнило митничарите и се стигнало до обиск.

 

При проверката на автомобила, който е използван и от посланика на Бразилия Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс, граничните полицаи са открили 52 пакета с кокаин с общо тегло 55 килограма.

Дрогата е на стойност над 2 млн. лв., а при продажба на дребно печалбата на дилърите от цялото продадено количество може да надхвърли 10 млн. лв.

 

Според краткото съобщение на властите в Турция за трафика на кокаин са арестувани двама души – шофьорът на автомобила и возещият се до него пасажер. Имената на арестуваните трафиканти не се съобщават, но и двамата ще бъдат съдени в Одрин за трафик на наркотици и рискуват 10-годишни присъди.

 

Човек от дипломатическите среди издава, че трафикът на кокаин от България към Турция е бил движен от родственик на посланика на Бразилия в София, който е бил поставен под наблюдение заради честите си съмнителни пътувания до Турция през последните месеци с дипломатически автомобили.

 

Неофициално се твърди, че племенникът на Нейно Превъзходителство Мария Рейс е здраво забъркан в международния трафик на кокаин и че именно той е отговарял за доставката на кокаина. Смята се, че пратката е трябвало да стигне до Истанбул, прекарана с автомобила на бразилското посолство в София от служители на дипломатическата мисия. Според запознати, племенникът й е пътувал с друга кола, вероятно за да проследи пратката, и засега не е сред задържаните. Твърди се обаче, че замесеният в наркотрафика бразилец все още не се е прибрал в България и че е възможно да се укрива в южната ни съседка или пък вече да е задържан от местната полиция.

 

Хора от софийския ъндърграунд разкриват, че два или три автомобила на бразилското посолство, включително и лимузината, с която се придвижва Мария Рейс, се ползват поне от година за трафик на кокаин от България към Гърция и към Турция, като бизнесът се движи от роднината на посланичката.

 

Заловената дрога в дипломатически автомобил идвала от Парагвай, а след това я прекарвали по суша с дипломатически коли

 

Смята се, че депото за съхранение на дрога на бразилеца се помещава в идеалния център на София, в складово помещение до популярния сред южноамериканците бар „Макодно“. Твърди се, че дрогата идва от Парагвай, а впоследствие се прекарва от България към Гърция и Турция, като обикновено се използват автомобили на бразилското посолство, но понякога се наемат и микробуси, уж превозващи строителни материали.

 

Заради скандала със заловените 55 кила кокаин в автомобила на бразилското посолство в София се очаква в следващите седмици Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс да бъде отзована в Бразилия, а някои предричат и края на дипломатическата й кариера.

 

Посланик Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс е дипломат с изключително богат международен опит, тя е в София от 2020 г. Посланик Фонтенеле Рейс притежава докторска степен по международни отношения и дипломация от Висшия институт за изследвания на международните отношения в Париж, била е постоянен представител на Бразилия в ЮНЕСКО, посланик в Ангола, генерален консул в Париж, заемала е висши дипломатически длъжности в Министерството на външните работи на Бразилия, както и дипломатически постове в Италия, Япония, Доминиканската република, Аржентина, САЩ и Ямайка.

Източник: Уикенд, crimesbg.com