Оказва се, че борецът Пламен Пенев, който издъхна след вечерна гонка с 9 полицейски патрула из улиците на Стара Загора при неизяснени до момента обстоятелства, е заплашвал с нож 14-годишната дъщеря на един от началниците на сектор „Криминална полиция“ в града на липите. Точно тази е и причината, поради която в преследването му са се включили над 20 въоръжени полицейски служители, които умишлено приложили прекомерно груба сила при задържането му довела до смъртта на 58-годишният бивш силов спортист. Това става ясно от разкритията на двама запознати.

 

Ден след ужасяващия кримиекшън, станал обществено достояние благодарение на десетките видеоклипове, заснети и качени в социалните мрежи от сащисани минувачи, версиите за смъртта на 58-годишният борец Пламен Пенев, са противоречиви.

 

Загиналият след гонка с патрулки Пламен Пенев заплашил с нож дъщерята на ченге?

Дъщерите му настояват, че той е бил пребит до смърт от ченгетата, докато ръководството на местната полиция първоначално твърдяха, че е починал в резултат на причинената от него катастрофа на булевард в Стара Загора. Видеоклипове в социалните мрежи обаче опровергават тази версия – от тях е видно, че аудито на Пенев опитва да заобиколи полицейски патрулен автомобил, който обаче умишлено го удря странично, така че колата едва не се преобръща. Впоследствие половин дузина полицаи измъкват силово 58-годишния мъж от авариралата кола, повалят го грубо на земята и му поставят белезниците.

 

След като първоначалната версия на МВР се оказа несъстоятелна, началникът на старозагорската полиция Лазар Христов оповести на извънредна пресконференция, че непосредствено преди извеждането на Пламен Пенев от автомобила, за да му поставят белезници, той е получил конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал. По думите на Христов служителите на МВР са действали по сигнал за въоръжено лице, което се е държало неадекватно при разговорите със служителите на реда, които няколко пъти са направили безуспешни опити да спрат движението на автомобила.

 

Загиналият след гонка с патрулки Пламен Пенев заплашил с нож дъщерята на ченге? - Снимка 2

Пламен Пенев с дъщеря си Борислава

 

От прокуратурата също са на мнение, че най-вероятната причина за смъртта на Пламен Пенев е принудителното му и грубо извеждане от колата. Според друга версия, поддържана от криминалисти, мъжът може да е издъхнал от задушаване поради неправилно поставените на китките му белезници и силово притискане в областта на шията и гръдния кош от страна на органите на реда.

 

Ужасяващата смърт на 58-годишният борец Пламен Пенев удивително наподобява тази на загиналия на 10.11.2005 г. по време на полицейска акция „Респект“ в Благоевград бандит Ангел Димитров – Чората. За смъртта му бяха повдигнати обвинения на спецполицаите от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Съдебният процес срещу тях се точи цели 15 години, а накрая те бяха обявени за виновни в извършването на „непредпазливо убийство“.

 

Мнозина пророкуват, че и сега полицаите, участвали в силовото задържане на Пламен Пенев, ще бъдат покрити и в крайна сметка ще избегнат наказания. Заради опасения, че съдебните лекари в Стара Загора ще скрият истинската причина за смъртта на Пенев, дъщерите му Борислава и Ивелина съумяха да издействат преместването на трупа му в Съдебна медицина в Пловдив, където да бъде извършена аутопсията. Интересен детайл е, че дежурен съдебен медик по празниците в Стара Загора се оказа съдебният лекар д-р Теодор Стаматов, който първи обследва 18-годишната Дебора след нараняването й с макетно ножче през лятото. След неговото скандално заключение съдът определи, че й е нанесена лека телесна повреда. Той бе отстранен временно от работа, но очевидно е бил върнат тихомълком.

 

Запознати от Стара Загора, пожелали анонимност разкриват, че до смъртта на Пенев се е стигнало вследствие на скандал между него и ученици край бензиностанция в квартал „Три чучура“. 58-годишният борец агресирал срещу деца, мятащи пиратки, които уплашили кучето му край бензиностанцията. Твърди се, че Пенев извадил нож и заплашил учениците, че ще ги заколи. За зла негова участ сред децата била и 14-годишната дъщеря на един от началниците на „Криминална полиция“ в стара Загора.

 

Момичето на мига се обадило на баща си, а той й казал някой от компанията да подаде сигнал на спешния телефон 112. Неофициално обаче се твърди, че полицаят позвънил на свои колеги от сектор „Оперативна дежурна част“ с молба да арестуват незабавно мъжа, дръзнал да заплашва деца с нож.

 

Така първият дежурен екип на МВР засича Пламен Пенев в района около бензиностанцията. Не е ясно как е протекъл разговорът между него и полицаите, но в един момент той грабнал кучето си, качил го та задната седалка и потеглил. Патрулът го подгонил, а гонката се пренесла по улиците. На помощ се притекли още цели 8 екипа. Така се стигнало до щурата полицейска гонка из центъра на Стара Загора, завършила със смъртта на Пенев.

 

Дъщерите му обаче не вярват на обявлението на полицията, че баща им е бил въоръжен и че е заплашил деца с хладно оръжие. „Може да е имало размяна на реплики, но не и размахване на оръжие и закани за убийство“, убедена е Ивелина Пенева. Наетият от семейството адвокат – бившият МВР шеф Емануил Йорданов пък обяви, че до момента не му е известно Пламен Пенев да е бил въоръжен и изрази съмнения, че това е фалшива легенда, спусната от МВР с цел да оправдае полицейското насилие. По подобен начин от полицията излъгаха и за баталните сцени на насилие по време на протеста на футболните фенове срещу президента на БФС Борислав Михайлов. От МВР твърдяха, че ченгетата са нахлули в заведение в Спортната палата и са били с палки безразборно клиентите, тъй като в бара се укрили хулигани, подпалили полицейски микробус. Накрая обаче се оказа, че двете събития са се случили с разлика от повече от час.

 

От семейството на загиналия Пламен Пенев са категорични, че ще търсят докрай истината и че ще съдят МВР и замесените полицаи. Очаква се бъдещият иск на близките на загиналия борец да е с претенция за кръвнина от 1 млн. лв.

Източник: Уикенд, crimesbg.com