В навечерието на новия зимен сезон потребителите отново изчисляват как е най-изгодно да се осигури топлото за зимата, макар формулата да е вече известна.

 

Хората се тревожат от новото поскъпване на цените на пелетите, дървата и въглищата. Няма никакво съмнение, че и сметките за ток и парно през тази зима ще са по-високи.

 

Повече от очевидно е, че ни очаква поредната студена зима, защото ниските доходи и слабата енергийна ефективност, са първите причини голяма част от домакинствата да не съумяват да поддържат дома си топъл.

 

Задава се скъпа зима, кое е най-изгодното отопление?

 

Засега оптимален вариант за отопление предлагат климатиците. Дори да работи денонощно, за миналата година, разходът не е надхвърлил 150 лв., което е доста по-икономично от другите варианти на отопление. Друг приемлив избор са конвекторните уреди – те са леки и енергоспестяващи. По-голямата част от тези, предлагани на пазара, са произведени в Швеция или Норвегия – страни с тежки зими и са съобразени с това.

 

Иначе кубик дърва се продава от 140 до 300 лв. нарязани, цените на парното уж не са кой знае колко променени, но при едно и също потребление, сметките ще бъдат с 10% по-високи. Отоплението на газ би трябвало да е икономично, след като цените, сравнени с рязкото поскъпване миналата година, сега се успокоиха. Но само, ако котелът не е включен нон стоп.

Източник: Уикенд