Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че ръководи разследване за извършено убийство. Досъдебното производство е образувано в случай на неотложност от разследващ полицай при СДВР. Разследването се провежда за убийство, извършено на 8 август 2023 г. в центъра на София.

От съобщението на пролкуратурата става известно, че са задържани двама души - единият по подозрение, че е извършител на убийството, а другият - след събрани доказателства - за укривателство. По информация от МВР заподозреният за извършване на престъплението е 31-годишен от София, криминално проявен, а неговият помощник - 24-годишен.

Задържаха двама за убийство: по дирите на откритото тяло в шахта в центъра на София

Късно снощи екип от криминалисти е извършил оглед в кооперация на улица "Георги Раковски" в центъра на София. На място имаше полиция и екип от криминалистична лаборатория. Стана известно, че е намерено разчленено тяло в шахта в кооперацията.

До настоящия момент са извършени огледи на местопроизшествие и са разпитани свидетели. На базата на събраните доказателства и проведените оперативни мероприятия от СДВР е задържан мъж по подозрение, че е извършител на престъплението, отбелязва прокуратурата.

Предстои доклад на материалите по разследването на дежурен прокурор при СГП за преценка за привличане в качеството на обвиняем и постановяване на мярка за процесуална принуда - задържане до 72 часа.

Задържаха двама за убийство: по дирите на откритото тяло в шахта в центъра на София - Снимка 2

Входът на сградата на улица ''Г. С. Раковски'', в която е открито тялото

Снимка: Bulphoto

Същевременно в хода на разследването са събрани доказателства за извършено престъпление - лично укривателство, от друго лице, което е спомогнало на предполагаемия извършител на убийството да избегне наказателно преследване. Заподозреният за личното укривателство е задържан, отбелязва прокуратурата.

Предстои материали от делото за убийство да се отделят и изпратят по компетентност на Софийска районна прокуратура за престъпление по чл. 294 от НК - лично укривателство.

Задържаха двама за убийство: по дирите на откритото тяло в шахта в центъра на София - Снимка 3

Снимка: BulFoto

Разследващи полицаи от СДВР продължават да извършват неотложни действия по разследването под ръководството на прокурор от СГП, за да се обезпечат и съберат важни доказателства. 

Повече информация (от прокуратурата) ще бъде дадена в понеделник, 14 август.

МВР изтъква в съобщението си, че разследването, в което са се включили криминалисти от СДВР и ГДНП и е започнало във връзка с информация за безследно изчезнал мъж от София, е дало положителен резултат за по-малко от денонощие. Разледяващите са разкрили и задържали заподозрения за тежкото престъпление - 31-годишен от София, криминално проявен, както и 24-годишния му помагач. За кратък срок е извършено нужното по разследването и документирането на цялостната престъпна дейност на задържаните, отбелязва МВР.

Източник: dir.bg